Belgisch EU-voorzitterschap echt van start

02/07/10 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Dat gebeurde tijdens een ontmoeting tussen de federale regering en de Europese Commissie.

In het Brusselse Egmontpaleis is het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie vrijdag echt van start gegaan met een ontmoeting tussen de federale regering en de Europese Commissie.
Hoewel België het voorzitterschap begint met een federale regering van lopende zaken sprak voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie zijn vertrouwen uit in de Belgische opdracht.

Hij wees erop dat België al voor de twaalfde maal het
voorzitterschap van de Europese ministerraden waarneemt en dat het land traditioneel uitstekende relaties heeft met de Europese instellingen.

Barroso noemde de uitbouw van een economisch bestuur voor Europa en de eurozone de belangrijkste prioriteit. Ontslagnemend premier Yves Leterme hoopt dat België op wetgevend vlak vooruitgang kan boeken en tot strengere regels voor de banken en de financiële markten komen.

Belgische ministers op rooster in Europees Parlement
Tijdens de volgende twee weken zullen de Belgische ministers en staatssecretarissen in de verschillende commissies van het Europees Parlement in detail de prioriteiten van het Belgisch EU-voorzitterschap uitleggen.

In totaal 21 excellenties van de federale en de deelstaatregeringen zullen zich in de commissies aanbieden. Sommigen zullen dat tweemaal in verschillende commissies moeten doen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck bijt volgende maandag de spits af in de commissie Justitie in Straatsburg. Darna volgt minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne.

Woensdag staat een toespraak van premier Yves Leterme in plenaire zitting van het Europees Parlement op de agenda. In de week van 12 juli staat het gros van de hoorzittingen in de commissies op de agenda.

Onze partners