Belgisch begrotingsevenwicht mag een jaar later

Elio Di Rupo © /

Het ziet ernaar uit dat België de budgettaire teugels gaat vieren. De Hoge Raad voor Financiën, de begrotingswaakhond, stelt voor om pas in 2017 een begrotingsevenwicht te bereiken.

Dat is een jaar later dan voorzien, schrijft De Tijd. De regering-Di Rupo zal dat advies hoogstwaarschijnlijk volgen.

Besparingstempo verlagen

Het advies van de Hoge Raad voor Financiën wordt woensdag officieel overhandigd aan minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Het dient als basis voor de meerjarenbegroting die de regering volgende maand moet indienen bij Europa. Over dat advies volgt een debat in de regering, maar het zal vermoedelijk gevolgd worden aangezien alle politieke partijen in de raad zijn vertegenwoordigd.

Concreet stelt de begrotingswaakhond voor het besparingstempo te verlagen. Vorig jaar luidde het advies dat de begroting vanaf 2016 in evenwicht moet zijn. Nu mag dat een jaar later. Op die manier wordt de inspanning beter gespreid over de regeerperiode, luidt de redenering. En dat wordt gerechtvaardigd met het feit dat de regering-Di Rupo het begrotingstekort duurzaam onder 3 procent heeft gebracht.

Strenger dan het IMF

Met het advies is de begrotingswaakhond wel strenger dan het Internationaal Monetair Fonds, dat ons land onlangs aanbeval om pas tegen het einde van de volgende regeerperiode – in 2019 – een begrotingsevenwicht te bereiken. Als het begrotingstraject wordt gevolgd zoals de Hoge Raad van Financiën het schetst, moet de volgende regering in de periode 2015-2017 elk jaar 0,7 procent van het bruto binnenlands product of een kleine 3 miljard euro besparen.

In totaal moet ons land in de volgende regeerperiode ruim 14 miljard euro besparen, waarvan 12 miljard euro door de federale overheid en de sociale zekerheid en een kleine 2 miljard euro door de deelstaten. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content