Belgisch bedrijf schort handel Europees rundsvlees op

19/02/13 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

JBS Toledo, een vleesverwerkend bedrijf, heeft aangekondigd dat het voorlopig geen Europees rundsvlees meer zal verhandelen, zolang er geen duidelijkheid bestaat over de oorsprong van het vlees. Intussen vond ook voedingsgigant Nestlé sporen van paardenvlees in haar producten.

Belgisch bedrijf schort handel Europees rundsvlees op

© AFP

JBS Toledo, het Belgisch filiaal van het Braziliaanse vleesverwerkingsbedrijf JBS, zal tijdelijk geen Europees rundervlees meer commercialiseren.

JBS is wereldleider in de verwerking van het vlees en haalt zijn producten vooral in Zuid-Amerika. "Een klein deel van onze activiteit bestaat echter uit het verhandelen van verwerkt vlees uit Europa", legt commercieel directeur Geert Holvoet uit. "die activiteit leggen we nu volledig stil."

Het bedrijf meldt nog dat het wel degelijk verlies zal lijden door het stopzetten van de handel in Europees vlees, maar dat dat bijzaak is. "De autoriteiten zijn ingelicht en voeren een onderzoek naar het vlees. We zijn alvast tevreden dat dat onderzoek loopt", stelt Holvoet.

Nestlé haalt pastaproducten uit Spaanse en Italiaanse rekkenJBS benadrukt dat tot nu toe nog geen enkele klant zijn contract heeft verbroken en dat er geen sporen zijn teruggevonden van andere vleessoorten in het rundsvlees. Volgens het bedrijf is de schorsing dus vooral preventief.

Eerder deze week riep voedingsmiddelengigant Nestlé uit Zwitserland nog verschillende ravioli- en tortelliniproducten met rundsvlees terug uit winkels in Spanje en Italië omdat er DNA-materiaal van paarden in de producten werd ontdekt. De Zwitserse groep heeft bovendien alle leveringen van rundsvlees door de Duitse vleesleverancier H.J. Schypke, een onderaannemer van JBS Toledo, gestopt.

JBS meent dat J.H. Schypke geen deel uitmaakt van het bedrijf. "In het geval van Nestlé worden alle operationele en logistieke processen uitgevoerd door de Duitse onderaannemer, die het product levert aan de klant." (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners