België zet 2900 onrechtmatige steuntrekkers het land uit

15/01/13 om 05:24 - Bijgewerkt om 05:24

Op anderhalf jaar tijd zijn er 2907 verblijfsvergunningen ingetrokken van Europeanen die het OCMW misbruiken. Vooral Roemenen, Spanjaarden en Bulgaren blijken misbruik te maken van het leefloon.

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) kon de onrechtmatige steuntrekkers opsporen dankzij een kruising van de databanken van de OCMW's en de federale overheid, schrijft De Morgen.

Schijnzelfstandigen

Sinds midden 2011 wisselen die diensten hun gegevens automatisch uit. Door de strengere controles moesten 989 EU-burgers het land verlaten in 2011, vorig jaar werd de verblijfsvergunning van 1.918 onrechtmatige steuntrekkers ingetrokken.

In de meeste gevallen gaat het om schijnzelfstandigen: mensen die zich als zelfstandige inschrijven, maar eigenlijk voor iemand anders werken.

Kordaat aangepakt

"Eindelijk wordt het misbruik van onze sociale zekerheid kordaat aangepakt", zegt Nahima Lanjri, parlementslid en migratie-experte voor CD&V.

Vroeger kon het OCMW van elke gemeente wel beslissen om de bevoegde diensten in te lichten bij een vermoeden van misbruik, maar dat gebeurde niet automatisch. (Belga/TV)

Onze partners