België wil sneller dan Europa werk maken van registratie passagiersgegevens

© BELGA

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil niet alleen de gegevens van vliegtuigpassagiers bijhouden, maar ook die van internationale treinreizigers.

Terwijl de Europese instellingen nog volop in de onderhandelingen over een mechanisme voor de screening en uitwisseling van passagiersgegevens verwikkeld zijn, werkt vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al aan een Belgische ‘PNR-wet’ (passenger name record).

De Europese richtlijn beoogt de verwerking van de gegevens van vliegtuigpassagiers, maar Jambon wil met zijn wetsontwerp een stap verder gaan: hij wil de gegevens van alle passagiers laten verwerken.

De discussie over een Europees PNR-systeem om op zoek te gaan naar verdachte personen en reisbewegingen kwam in een stroomversnelling terecht na de aanslagen in Parijs begin dit jaar. De Europese Commissie legde haar oorspronkelijk voorstel twee jaar geleden al op tafel, maar de bevoegde commissie in het Europees Parlement stemde pas vorige maand in met het idee dat gegevens van vliegtuigpassagiers (tijdelijk) bijgehouden worden. Het voorstel, waarover de lidstaten en het Parlement tegen het einde van het jaar een definitief akkoord hopen te bereiken, heeft enkel betrekking op vluchten van en naar Europa, niet op intra-Europese verbindingen.

Niet enkel vliegtuigen

Over enkele weken al hoopt minister Jambon zijn eigen wetsontwerp klaar te hebben. Hij overlegt daarover met de andere bevoegde federale kabinetten. In de entourage van Jambon is te horen dat de wet gerelateerd zal zijn aan alle vervoersmodi, dus niet enkel aan vliegtuigen, en dat hij het PNR-systeem bovendien wil uitbreiden naar verbindingen binnen de Schengenzone.

“De minister heeft de mogelijkheid om intra-Schengentrajecten zaterdag (op de ’transport- en veiligheidstop’ in Parijs, red.) al geopperd en zijn idee werd op instemming onthaald”, zegt zijn woordvoerster Anne Laure Mouligneaux.

Volgens Jambon is het geen probleem dat België alvast vaart maakt met een eigen wetsontwerp. “Er moet hoe dan ook een Belgisch PNR-agentschap komen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content