België wil dat Europa geen 5.000, maar 10.000 vluchtelingen hervestigt

Italiaanse kustwacht helpt bootvluchtelingen © BELGAIMAGE

Premier Charles Michel (MR) zal concrete voorstellen doen op de Europese top over vluchtelingen zoals het creeëren van extra opvangplaatsen.

De federale regering wil actief bijdragen aan het Europees actieplan voor de problematiek van de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Premier Charles Michel (MR) zal op de Europese top enkele concrete voorstellen doen, waaronder extra opvangplaatsen voor vluchtelingen en de mogelijke inzet van het commandoschip Godetia van het leger.

‘We willen ons inzetten binnen een Europese solidariteit voor de aanpak en het beheer van de vluchtelingenstromen’, aldus Michel, die zich ‘geschokt’ toont door het verlies van honderden mensenlevens. ‘De strijd tegen mensensmokkel is een probleem dat wij absoluut moeten aanpakken en oplossen.’

Om de precieze omvang van de Belgische bijdrage te kennen, is het wachten op de afspraken die donderdag op Europees niveau gemaakt zullen worden. Met zijn bevoegde collega’s Steven Vandeput (Defensie), Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Theo Francken (Asiel en Migratie) lijstte de premier alvast de mogelijkheden op.

Hervestigen

Minister van Defensie Steven Vandeput
Minister van Defensie Steven Vandeput© Belga

Concreet wil België dat de Europese Unie geen vijfduizend, maar tienduizend vluchtelingen hervestigt, wat voor België zou neerkomen op de opvang van zowat 250 personen tijdens de komende twee jaar. Komt die vraag, dan is België ook bereid meer personeel vrij te maken voor het Europese grensagentschap Frontex. Deze ‘debriefers’ zouden landen als Italië kunnen ondersteunen die in eerste lijn te maken hebben met de problematiek van de bootvluchtelingen.

Hetzelfde geldt voor de mogelijke militaire hulp. Afhankelijk van de op Europees niveau vastgelegde noden, kan defensie het commandoschip Godetia uitsturen. ‘Er kunnen nog andere vormen van ondersteuning worden overwogen, zoals gedetacheerde teams op schepen of zeebewakingsmiddelen’, aldus de premier, die nog meegeeft dat België ook de samenwerking met de landen van oorsprong en de doorreislanden van vluchtelingen zal voortzetten en versterken.

Wettelijk kader

Minister van Defensie Vandeput benadrukt dat zijn departement krap bij kas zit en geen extra budget heeft voor operaties. Het geld moet dus van elders komen. Dat kan van andere departementen zijn, maar ook Europese middelen zijn een mogelijkheid.

En dan is er nog het wettelijk kader. Het internationaal recht laat helemaal niet toe om zomaar schepen van mensensmokkelaars te vernietigen. ‘Het wordt dus belangrijk om te kijken welke de ‘rules of engagement’ zijn’, aldus nog Vandeput. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content