'België verliest dit jaar 8 procent van elektriciteitsproductie'

09/01/15 om 04:36 - Bijgewerkt om 04:36

Dit jaar worden tientallen gasgestookte elektriteitscentrales gesloten omdat ze verouderd en niet rendabel zijn. Uit een nota van de administratie Energie blijkt dat er tot 1.700 megawatt aan productiecapaciteit buiten werking gesteld kan worden, of 8 procent van de totale productie.

'België verliest dit jaar 8 procent van elektriciteitsproductie'

© BELGA

Dat melden de kranten De Tijd en L'Echo die de nota kon inkijken.

Ergens tussen 1.500 tot 1.700 megawatt gaat hiermee verloren, wat, schrijft De Tijd anderhalve keer de capaciteit van een kerncentrale is. L'Echo heeft het over 8 procent van de totale Belgische productie.

Op de sluitingslijst staan heel wat kleinere eenheden en warmtekrachtkoppelingscentrales bij industriële bedrijven, maar ook enkele grote aardgascentrales van Electrabel, onder meer in Drogenbos in Vlaams-Brabant en Esch-sur-Alzette in het Groothertogdom Luxemburg.

'Bijna geen nieuwe capaciteit'

Behalve wat kleinere groenestroomprojecten, begroot op 80 megawatt, wordt dit jaar geen nieuwe capaciteit in dienst genomen. De centrales gaan dicht omdat ze te weinig draaien door de concurrentie van goedkopere stroom uit het buitenland en de overvloed aan groene stroom op zonnige dagen. Ze zijn volgens De Tijd echter wel nodig om pieken in het stroomverbruik op koude winterdagen aan te kunnen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners