België tiende beste reputatie wereldwijd: 'Ethisch en veilig'

16/07/15 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:49

België is naar de tiende plaats gestegen in de internationale ranglijst van landen met de beste reputatie. 'België wordt vooral beschouwd als een ethisch en veilig land', klinkt het.

België tiende beste reputatie wereldwijd: 'Ethisch en veilig'

Koning Filip en koningin Mathilde © Belga

België stijgt van de twaalfde naar de tiende plaats in de internationale ranglijst van landen met de beste reputatie. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Country RepTrak-studie door het Reputation Institute, die 50.000 mensen uit de G8-landen naar hun mening vroegen over 55 andere landen.

'Sterke score'

Canada, Noorwegen en Zweden hebben volgens Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de beste reputatie, gevolgd door Zwitserland, Australië, Finland, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Nederland en België.

Duitsland, vorig jaar nog nummer tien, zakt vijf plaatsen en is de grootste daler in de top 20. Ons land krijgt in de meting 72,3 punten, een "sterke" score. Canada kreeg 78,1 punten.

"België wordt in het buitenland vooral positief gepercipieerd als een ethisch en veilig land dat goed functioneert, vooruitstrevend is op economisch en sociaal vlak, en een verantwoordelijke speler in de internationale gemeenschap", aldus communicatieadviesbureau akkanto, partner van het Reputation Institute. "De aanwezigheid van de Europese instellingen en de NAVO speelt hierbij ongetwijfeld een grote rol."

Sport, veiligheid en gezondheid

Akkanto peilde in het eerste trimester daarenboven bij 14.000 Belgen naar hun mening over enkele Belgische instellingen. De Rode Duivels (73,2), het leger (70,5) en de mutualiteiten (65,7) scoren het best, gevolgd door de politie (64,4), de koninklijke familie (55,2), de werkgeversorganisaties (54,5) en de vakbonden (50,4). De belastingsdienst scoort het laagst (34) en ook de federale regering (40,7) scoort met een negende plaats op elf niet al te best.

"De top drie geeft duidelijk aan dat sport en entertainment, veiligheid en gezondheid vandaag belangrijke thema's zijn in België", aldus Walter Gelens van akkanto. De hoge score voor het leger en de politie kunnen verklaard worden door de terreurdreiging in Europa begin dit jaar, "al blijft hun score elk jaar vrij stabiel". Opvallend is bovendien dat de regering hoger scoort bij Vlaamse respondenten, terwijl de koninklijke familie populairder is in Wallonië. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners