België telt zo’n 2.000 kabinetsmedewerkers, Waalse kabinetten dichter bevolkt dan Vlaamse

Jean-Luc Dehaene als kabinetschef van Wilfried Martens © Le Soir

Opvallend is het verschil tussen de Vlaamse en de Waalse regering: Vlaanderen doet het met zo’n 270 voltijdse medewerkers, Wallonië heeft er ruim 426. Dat staat te lezen in La Dernière Heure.

België telt ongeveer 2.000 cabinetards – mensen die op een ministerieel kabinet aan de slag zijn. Dat heeft La Dernière Heure becijferd. Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft met 80 voltijds equivalenten (VTE’s) het hoogste aantal kabinetsmedewerkers, gevolgd door zijn Waalse evenknie Paul Magnette (71,2 VTE’s). Dat zijn er een pak meer dan bij premier Charles Michel (40) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (36,8). Bij de minister-president van de Franse gemeenschap, Rudy Demotte, werken 42,5 VTE’s.

Binnen de federale regering heeft het kabinet van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (60) de meeste medewerkers. Binnen de Vlaamse regering is dat bij viceminister-president en minister van Onderwijs Hilde Crevits (40,1).

De federale regering telt ongeveer 648,11 VTE’s, al gaat het om een schatting. De Vlaamse regering heeft 269,2 cabinetards, de regering van de Franse gemeenschap 277,4 VTE’s, de Brusselse regering 379,7 VTE’s en de Waalse regering 426,1 VTE’s. De Duitstalige gemeenschap werd niet in de berekeningen opgenomen.

Partner Content