België stuurt B-Fastteam naar Filipijnen

10/11/13 om 12:14 - Bijgewerkt om 13:53

België gaat een B-Fast-team sturen naar de Filipijnen, dat zeer zwaar getroffen werd door de tyfoon Haiyan.

België stuurt B-Fastteam naar Filipijnen

© ImageGlobe

In de late namiddag zal een team van een 30-tal mensen vertrekken van op de militaire luchthaven Melsbroek. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Dider Reynders (MR), momenteel op missie in het Midden-Oosten, gezegd aan een meereizende journalist van persagentschap Belga.

B-Fast ('Belgian First Aid & Support Team') is een snelle interventiestructuur bedoeld om gedurende een korte periode noodhulp te verstrekken bij rampen en noodsituaties in het buitenland. Het team zal op de Filipijnen een veldhospitaal voor chirurgische ingrepen oprichten en een waterzuiveringsstation, aldus Reynders. De groep bestaat uit een twintigtal medische en een tiental logistieke medewerkers.

Op de Filipijnen wordt na de verwoestende tyfoon Haiyan gevreesd voor meer dan 10.000 doden. Circa 500.000 mensen zijn uit hun huizen gedreven. Hele gebieden zitten zonder elektriciteit, drinkbaar water en voedsel. Lees meer.

Noodnummer

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken opent het callcenter van het crisiscentrum. De overheidsdienst heeft nog geen contact kunnen opnemen met een honderdtal Belgen die in de archipel verblijven.

'Familieleden van personen die zich in de Filipijnen bevinden en die na de doortocht van de tyfoon niet gecontacteerd konden worden, kunnen de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het volgende nummer: 02 501 40 00', luidt het. Op de Filipijnen verblijven zowat 800 Belgen permanent.

Noodhulp

De Europese Commissie gaat 3 miljoen euro vrijmaken om noodhulp te bieden aan de slachtoffers van Haiyan. Het geld dient volgens een mededeling om tegemoet te komen aan 'de dringendste noden in de zwaarst getroffen gebieden' op de Filipijnen.

De commissie 'en haar humanitaire partners gaan samen met de lokale en nationale overheden en de hulpoperaties coördineren', zo vermeldt de mededeling nog.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso had de noodhulpoperatie zaterdag al aan Manilla voorgesteld. Ook de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland zijn al op de Filipijnen gemobiliseerd, aan de zijde van de VN. Ook Rusland heeft al noodhulp aangeboden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners