'België splitst' (The New York Times)

25/09/12 om 08:19 - Bijgewerkt om 08:19

'België valt eindelijk uit elkaar.' Dat schrijft The New York Times.

'België splitst' (The New York Times)

Opvallend artikel op de opiniepagina's van The New York Times: 'België valt eindelijk uit elkaar'. Volgens de auteurs stevent het land 'dat ooit door de Franstaligen werd gedomineerd' al tientallen jaren af op een splitsing.

'België was al lang gesplitst als Brussel er niet was, een aparte, officieel tweetalige, maar vooral Franstalige enclave in het Nederlandstalige noorden.'

'Vreemd genoeg zal Brussel nu, als hoofdstad van de Europese Unie, wellicht de splitsing van het land in de hand werken. Door de verdere integratie van Europa worden nationale grenzen minder belangrijk dan culturele en etnische verschillen.'

Het artikel is mede geschreven door Frank Jacobs, een Limburgse journalist die eerder voor Het Belang van Limburg werkte. Hij is de auteur van Strange Maps: An Atlas of Cartographic Curiosities en hij schrijft voor The New York Times de column 'Borderlines'.

Het stukje over België maakt deel uit van een ruimer artikel over de nieuwe wereldorde. Twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjetunie vroeg The New York Times zich af welke landsgrenzen er nog in aanmerking komen voor verandering. 'Grenzen zullen verdwijnen zoals kustlijnen eroderen.'

Opvallend is dat The New York Times het einde van België ook al eens aankondigde in 1912. 'Belgium may seperate,' schreef de krant op 11 september dat jaar naar aanleiding van de publicatie van de beruchte 'Lettre au roi sur la séparation de la Wallonie et de la Flandre' van de Waalse socialist Jules Destrée.

Nadat zeven jaar eerder de unie tussen Noorwegen en Zweden was opgeheven, was het voor The New York Times best mogelijk dat ook België zou ophouden te bestaan.

België is volgens de auteurs in het gezelschap van landen als Congo, Somalië, Mali en Azerbeidjan. Terwijl die landen mogelijk uiteen vallen, zou China erop azen om Siberië over te nemen van Rusland. (EE)

Lees meer over:

Onze partners