België sluit akkoord met VS over automatische uitwisseling bankgegevens

12/04/14 om 11:59 - Bijgewerkt om 12:43

Op 23 april ondertekenen België en de VS het zogenaamde FACTA-akkoord dat de automatische uitwisseling van bankgegevens regelt. Vanaf september 2015 zal het in werking treden. Dat meldt minister van Financiën Koen Geens.

België sluit akkoord met VS over automatische uitwisseling bankgegevens

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) © BELGA

Op 23 april zullen België en de Verenigde Staten in Brussel een akkoord ondertekenen dat de automatische uitwisseling van bankgegevens regelt. Dat meldt minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Het zogenaamde FATCA-akkoord zal volgens Geens "leiden tot een betere naleving van de fiscale verplichtingen op internationaal vlak".

De Amerikanen riepen de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) in het leven om een einde te maken aan belastingontduiking door Amerikanen via rekeningen in het buitenland.

Verschillende Europese landen gingen al een akkoord aan met de VS om in dat kader bankgegevens uit te wisselen. Vanaf september 2015 treedt het akkoord met België in werking. De technische onderhandelingen zijn rond en het akkoord is gefinaliseerd, meldt Geens. "Het akkoord roept ongetwijfeld een aantal operationele uitdagingen op, ook inzake informatica", staat in het persbericht. "Het zal dus een goede samenwerking vereisen tussen alle betrokken partijen, de administratie en de financiële instellingen, om de vooropgestelde timing te realiseren."

De banken hebben er alle belang bij om zich te schikken naar het akkoord, want dankzij de overeenkomst blijven hun financiële verrichtingen met de Verenigde Staten vrij van een automatische heffing van 30 procent. Financiën noemt dat "een belangrijke realisatie voor de Belgische economie en burgers". (Belga/MI)

Onze partners