België propagandaland voor IS

03/12/14 om 09:47 - Bijgewerkt om 10:36

In ons land zou in vergelijking met de rest van Europa het meest internetpropaganda gevoerd worden voor de terreurgroep IS. Van de onderzochte landen scoren enkel Qatar en Pakistan minder goed.

België propagandaland voor IS

Een ISIS-strijder zwaait met de zwarte vlag van de terreurgroep in Mosoel (Irak). © REUTERS

België zou verhoudingsgewijs het Europese land zijn waar het meest internetpropaganda gevoerd wordt voor terreurgroep Islamtische Staat (IS). Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Milaan waarover La Libre Belgique bericht.

Enkel in Qatar en Pakistan is er meer Arabische steun voor Islamitische Staat op sociale media dan in België. Dat terwijl Arabieren in het controlegebied van Islamitische Staat zelf vijandig staan tegenover de groepering. Lees hier een meer uitgebreid verslag van het onderzoek.

Politie blijft 'waakzaam en aandachtig'

De studie, uitgevoerd van 1 juli tot 22 oktober, analyseerde meer dan twee miljoen Arabischtalige berichten op de sociale media, blogs en fora om te bepalen of die pro IS zijn. In België blijkt 31 protest van de posts in het Arabisch IS gunstig gezind te zijn. Van de onderzochte landen is dat aandeel enkel hoger in Qatar en Pakistan.

In Frankrijk ligt het aandeel 'IS-posts' op 20 procent. In Syrië en Irak, de twee landen waar IS opereert, is dat respectievelijk 7,6 en 19,7 procent.

De federale politie en het OCAD, het orgaan voor de dreiginganalyse, nemen de boodschap ernstig op. "We blijven waakzaam en aandachtig", luidt de korte reactie van de politie.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners