België opnieuw diplomatiek aanwezig in Libië

19/10/11 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

De Belgische consul in Libië vertrok dinsdag 18 oktober naar Libië, de ambassadeur volgt van zodra de ambassade klaar is.

België is sinds deze week opnieuw diplomatiek aanwezig in Libië. De consul is op dinsdag 18 oktober vertrokken, zo laat ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) weten in de bevoegde Kamercommissie. Zo gauw de Belgische ambassade in Tripoli volledig hersteld is, reist ook de ambassadeur zelf opnieuw af.

Kamerleden Peter Luykx (N-VA), Dirk Van der Maelen (SP.A), Wouter De Vriendt (Groen!) en Patrick Moriau (PS) zaten na twee maanden zomerreces met heel wat vragen over de situatie in Libië en de staat van de Belgische ambassade ter plaatse. Die was namelijk bij het begin van de protesten tegen dictator Muammar Khaddafi uit voorzorg gesloten. In die tijd werd er in de ambassade ingebroken.

De schade bleek na een eerste verkenning begin oktober mee te vallen, waardoor de ambassade snel opnieuw in gebruik kan genomen worden, verduidelijkte Vanackere woensdag. Er is dan ook niet gekozen om een tijdelijke "ambassade" op te trekken in een of ander hotel, zoals sommige andere landen wel deden. "We hebben ervoor gekozen om in te zetten op een snelle heropening", aldus de minister.

Consul al ter plaatse

België is ondanks dat de ambassade nog niet open is, sinds deze week al opnieuw diplomatiek aanwezig in Libië. De consul, een protocollaire eretitel, is al opnieuw ter plaatse en ook de terugkeer van de ambassadeur is voorzien voor zeer binnenkort. Vanackere hoopt alvast dat op dat moment meteen ook de minister van Buitenlandse Zaken mee afreist om de ambassade officieel te kunnen heropenen, al hangt een en ander natuurlijk af van de federale regeringsvorming. (Belga/SD)

Onze partners