België onderzoekt paardenlasagne

10/02/13 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:01

Net als elders in Europa komt er ook in ons land een onderzoek naar kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt. Die zouden mogelijk paardenvlees bevatten.

België onderzoekt paardenlasagne

© belga

Net als elders in Europa komt er een onderzoek naar kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt. Die zouden mogelijk paardenvlees bevatten.

Deze week lekte uit dat diepvrieslasagne met rundvlees van het merk Findus in feite paardenvlees bevatte. Wie achter het bedrog zit, is nog niet bekend.

Het bedrijf Comigel uit Metz levert de maaltijden aan Findus en haalt zijn vlees bij een ander Frans bedrijf: Spanghero. Dat bedrijf verklaart bevoorraad te zijn vanuit Roemenië, via een Cypriotische en Nederlandse trader. Findus dient alvast klacht in tegen Comigel en diens leveranciers.

Intussen schudden alle betrokken partijen de schuld van zich af. Nadat Findus Comigel met de vinger wees, verklaarde het Franse bedrijf zelf slachtoffer te zijn. Spanghero, die vlees levert aan Comigel, kondigde zaterdag al aan de Roemeense vleesleveranciers te vervolgen. Maar ook de Roemeense agro- en vleesindustrie blijkt zich van geen kwaad bewust. "Ik vind het ongeloofwaardig dat een Roemeens slachthuis paard levert onder het etiket 'rundvlees'. Systematisch worden controles uitgevoerd in de slachthuizen", aldus Dragos Frumosu, voorzitter van de Roemeense vakbond van de voedingsindustrie FSIA.

In Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden werd in ieder geval al beslist producten zoals lasagne en moussaka uit de rekken te halen, onder meer in de winkelketens van Auchan, Casino, Carrefour en Cora. Het gaat niet alleen om producten van het merk Findus, maar ook om andere distributiemerken die worden bevoorraad door de Franse voedingsgroep Comigel.

Wat ons land betreft, is het momenteel niet aan de orde om kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt uit de rekken te halen. Maar er volgt maandag wel een onderzoek naar de lasagne op de Belgische markt, hebben het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) en de FOD Economie zondag meegedeeld. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners