'België niet geschikt voor variabele maximumsnelheden'

19/01/09 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:13

Bron: Knack

Dat zegt verkeersspecialist Johan De Mol van de Universiteit Gent in een reactie op een experiment dat maandag in Nederland van start is gegaan.

In Nederland is maandag het eerste experiment begonnen met dynamische of variabele maximumsnelheden. Op de A1 nabij Amsterdam mogen automobilisten sneller rijden als de verkeersdrukte het toelaat. 'In België is de infrastructuur hiervoor niet geschikt', zegt verkeersspecialist Johan De Mol (UGent).

Normaal geldt er op de A1 tussen Bussum en Muiderberg een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, maar bij rustig verkeer mag er voortaan 120 kilometer per uur gereden worden.

Borden boven de weg en in de berm geven de aangepaste maximumsnelheid aan. De intensiteit van het verkeer wordt gemeten met verkeerslussen in het asfalt die in gebruik zijn voor filemeldingen.

'In principe ben ik voorstander van variabele snelheidslimieten', zegt verkeersspecialist Johan De Mol (UGent). 'Maar dit vraagt enorme investeringen. Het volstaat niet om her en der borden te plaatsen die de aangepaste snelheidslimiet aangeven. De verkeersinfrastructuur moet er aan aangepast zijn en je moet goede systemen hebben om de verkeerssituatie in te schatten.'

Johan De Mol denkt niet dat België het voorbeeld van Nederland kan volgen. 'Wij hebben niet zulke lange voorsorteerstroken als in Nederland. Nochtans zijn deze voor een veilige instroom van het verkeer zeer belangrijk. Meer zelfs, zonder deze stroken kan de maximumsnelheid niet opgetrokken worden.'

De maximumsnelheid op autosnelwegen in België wil De Mol niet optrekken, omdat zo het risico op ongevallen sterk toeneemt. Wel wil hij dat er geïnvesteerd wordt in langere voorsorteerstroken.

'Op de Brusselse ring zou zo de maximumsnelheid van 120 kilometer per uur behouden kunnen blijven als de verkeersdrukte dat toelaat. Een variabele snelheidslimiet kan op die manier een beter alternatief zijn dan de voorgestelde snelheidsbeperking tot 100 kilometer per uur.'

Belga/WRO


Onze partners