België neemt fakkel als EU-voorzitter over

30/06/10 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:00

België is vanaf donderdag 1 juli gedurende zes maanden voorzitter van de Europese Unie.

België neemt vanaf donderdag 1 juli voor zes maanden het voorzitterschap van de Europese Unie over.

Het laatste Belgische EU-voorzitterschap dateert van 2001. Door het verdrag van Lissabon, dat een permanent voorzitter van de Europese Raad (een Europees 'president') invoerde, is de rol van EU-voorzitter minder belangrijk geworden. Maar Belgie heeft met Herman Van Rompuy die Europese president in huis.

Tijdens de voorstelling van het programma voor het Belgisch voorzitterschap legde de federale regering de nadruk op de financiële stabiliteit als topprioriteit.

De oprichting van Europese toezichthouders en het uittekenen van een kader voor het beteugelen van hefboomfondsen zullen onder het Belgisch voorzitterschap moeten gebeuren.

Feest

De start van het Belgisch EU-voorzitterschap wordt uitgebreid gevierd. Op vrijdagavond 3 juli is er een jubileumconcert van José Van Dam in het kasteel van Laken.

Daags na de ceremoniële viering wordt de bevolking op zaterdag 4 juli in twaalf Belgische steden uitgenodigd een choreografische dans te leren. Het is de bedoeling dat ze gelijktijdig zal worden uitgevoerd in Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Eupen, Gent, Hasselt, Luik, Leuven, Louvain-la-Neuve, Namen en Doornik.

Vanaf 22 uur staat er die dag in de Europese wijk van Brussel een mengeling van muziek, dans, vuurwerk en een klank- en lichtshow op het programma.

Voor meer informatie: http://www.eutrio.be

Onze partners