België neemt 250 oorlogsvluchtelingen over van Duitsland

07/09/15 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:28

'Solidariteit is geen loze slogan', aldus premier Charles Michel (MR). Daarom neemt België 250 vluchtelingen over van de Duitse deelstaat Beieren.

België neemt 250 oorlogsvluchtelingen over van Duitsland

Angela Merkel en Charles Michel © Reuters

België neemt 250 oorlogsvluchtelingen over van de Duitse deelstaat Beieren. Dat heeft premier Charles Michel (MR) bekendgemaakt na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Michel toont ons land daarmee dat solidariteit 'geen loze slogan is'. Het gaat wel om een 'eenmalig en voorwaardelijk initiatief.' Er moet volgens Michel op Europees niveau meer solidariteit komen.

Het gaat volgens Michel om 'een humanitaire operatie.' Hoe en waar die vluchtelingen precies zullen ondergebracht worden, zal later worden bekendgemaakt.

Veel oorlogsvluchtelingen trekken dezer dagen richting Duitsland. Dat land neemt ook veruit het meeste vluchtelingen op. Het beleid van Merkel botst echter intern op wat kritiek, met name bij de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkel. Die partij plaatst vraagtekens bij het gevoerde beleid en verwijt Merkel een gebrek aan overleg met de deelstaten.

Meer steun naar opvang in regio

Volgens Michel is België nu bereid 250 vluchtelingen uit Beieren naar ons land te laten komen. Premier Michel: 'De regering kiest voor de opvang van mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Wij zijn bereid om hen een veilige haven aan te bieden. Voor ons land is solidariteit geen loze slogan.' De eerste minister wijst er wel op dat het gaat om een 'eenmalig en voorwaardelijk initiatief.' 'De federale regering wil namelijk op Europees niveau meer solidariteit afdwingen en vindt daarin een partner met Duitsland.' Zo drong Merkel eerder al aan op een eerlijke verdeling van het aantal vluchtelingen.

Volgens Michel wil zijn regering dat die eerlijke Europese spreiding ook parallel loopt met 'het creëren van hotspots in de landen aan de Europese buitengrenzen.' 'Ons land wil bovendien dat er meer steun gaat naar de opvang in de regio rond Syrië waardoor mensen die daar reeds in veiligheid zijn niet de noodzaak voelen om naar Europa te vluchten.'

'Alle Europese lidstaten moeten tonen dat ze willen meewerken en solidair zijn anders kan er ook geen socio-economische solidariteit zijn', aldus Michel. (Belga/AVE)

Onze partners