België neemt 100 asielzoekers uit Griekenland over

06/04/16 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:07

In het kader van de Europese relocatie zullen 100 vluchtelingen, die nu in Griekenland verblijven, de komende dagen naar België worden overgebracht.

België neemt 100 asielzoekers uit Griekenland over

Theo Francken © Belga Image

België zal "de komende dagen" honderd plaatsen vrijmaken voor vluchtelingen die zich nu nog in Griekenland bevinden maar in het kader van de Europese plannen voor relocatie naar andere lidstaten worden overgebracht. Dat bericht van De Standaard wordt bevestigd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Verdeelsleutel

De beslissing staat los van het akkoord dat Europa met Turkije gesloten heeft om Syrische vluchtelingen die in Griekenland geen asiel vragen of krijgen terug naar Turkije te sturen, in ruil voor de hervestiging van andere Syriërs die de oversteek naar Griekenland niet hebben gedaan. Hier zijn de relocatieplannen van toepassing. Die werden vorige zomer overeengekomen en voorzien in de herplaatsing van meer dan 100.000 vluchtelingen en mensen in nood. Het plan werkt met een verdeelsleutel die alle lidstaten verplicht personen van Italië en Griekenland over te nemen.

Die twee landen kregen het voorbije jaar met de grootste instroom van vluchtelingen te maken. In totaal moeten 66.400 personen vanuit Griekenland naar andere landen worden overgebracht. Het is in dat kader dat België nu honderd plaatsen ter beschikking stelt "als eerste inspanning", zegt Francken. Wanneer die honderd mensen komen, is nog niet duidelijk. De timing hangt af van Griekenland, klinkt het op het kabinet-Francken. "Wij hebben het aanbod gedaan, we wachten nu op de dossiers die vervolgens zullen worden onderzocht door onze asiel- en veiligheidsdiensten, daarna kan de effectieve transfer plaatsvinden."

Italië

In het kader van het Europese relocatiebeleid is België verplicht 2.415 personen over te nemen van Griekenland en 1.397 van Italië. De eerste honderd plaatsen ten gunste van de Grieken zijn nu dus toegezegd, voor Italië engageerde België zich reeds tot 30 plaatsen. Daarvan kwamen 24 personen al naar ons land. Pas wanneer de 6 laatste personen overgekomen zijn, kan een eventueel nieuw engagement overwogen worden, zegt Francken.

De staatssecretaris besluit dat België, net als de andere Europese landen, voortdurend de situatie in Griekenland en Italië monitort om de relocatieplannen uit te voeren. (Belga/AVE)

Onze partners