België mogelijk zonder elektriciteit bij streng winterweer

30/11/12 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Bij streng winterweer krijgt ons land in januari mogelijk af te rekenen met elektriciteitspannes. Dat blijkt uit de risico-analyse van de hoogspanningsbeheerders.

België zal structureel afhankelijk zijn van invoer om alle weken van de winterperiode de vraag naar elektriciteit te dekken, met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie. Dat blijkt uit de wintervooruitzichten van ENTSO-E, de organisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders.

Stroomonderbrekingen

Het risico op stroomonderbrekingen is er enkel bij extreme wintertoestanden. Reden voor de structurele afhankelijkheid van import is de onbeschikbaarheid van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, die ten vroegste in februari weer op volle kracht zullen draaien.

Koudegolf

Er is volgens ENTSO-E een matig risico op stroomonderbrekingen in Europa in het geval van een uitzonderlijke koudegolf (zoals statistisch om de tien jaar voorkomt) over het hele contintent, samen met windstil en donker weer.

Risico

De periode van eind januari is het meest spannend. Als er dan een strenge wintertoestand is, kunnen België en Frankrijk elkaar niet bijstaan. In een toestand die nog extremer is dan die verwacht om de tien jaar, zoals in februari 2012, wordt het risico op energietekort in België en de omliggende regio "niet

verwaarloosbaar".

Indicator

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia laat overigens weten dat vanaf 3 december een indicator van het evenwicht tussen vraag en aanbod in België op zijn website zal staan. Die zal verschijnen onder de vorm van een verkeerslicht dat op groen, oranje of rood kan staan afhankelijk van de situatie voor vandaag en voor morgen. Ook zal de indicator een vooruitzicht geven voor de komende vijf dagen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners