'België moet waakzaamheid voor Tsjetsjeense extremisten verhogen'

21/04/13 om 07:16 - Bijgewerkt om 07:16

'Verhoogde waakzaamheid voor terrorisme in ons land is nu zeker geboden. Zeker als je weet wat sommige Tsjetsjenen uit ons land al hebben uitgestoken', bevestigt een bron bij de veiligheidsdiensten.

'België moet waakzaamheid voor Tsjetsjeense extremisten verhogen'

Verhoogde waakzaamheid voor Tsjetsjeense extremisten is ook in België nodig. Dat stelt een bron bij de veiligheidsdiensten in Het Nieuwsblad Op Zondag, in een reactie op de terreuraanslag tijdens de marathon van Boston.

In België wonen zowat 11.000 Tsjetsjenen. De veiligheidsdiensten weten dat daar ook extremisten tussen zitten, onder meer in Antwerpen. "We hebben het nodige al gedaan, maar verhoogde waakzaamheid voor terrorisme in ons land is nu zeker geboden."

Zo kreeg een 25-jarige Luikenaar van Tsjetsjeense afkomst in 2011 in Denemarken twaalf jaar cel voor een bombrief die was bedoeld voor Jyllands Posten, de krant die de controversiële spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde.

Niet verbaasd

In november 2010 werden in een groot terroristenonderzoek in Antwerpen nog veertien verdachten opgepakt, onder wie drie Tsjetsjenen.

In het grootschalige antiterreuronderzoek van het federale parket, dat vorige week tot tal van huiszoekingen leidde, is eveneens sprake van één Tsjetsjeen.

"Iedereen schijnt nu verrast te zijn dat het in Boston om terroristen gaat die uit Tsjetsjenië komen. Maar ons verbaast dat allesbehalve. Dus nogmaals, extra waakzaamheid is nu ook bij ons nodig. Al zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen voor feiten in ons land." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners