'België moet verantwoordelijkheid nemen' (Commissaris Rehn)

23/11/11 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Tijdens de voorlezing van de nieuwe Commissievoorstellen heeft Europees Commissaris Olli Rehn er België nogmaals op gewezen dat het haar verantwoordelijkheid op begrotingsvlak moet opnemen.

'België moet verantwoordelijkheid nemen' (Commissaris Rehn)

© Reuters

"Ik reken erop dat België zijn verantwoordelijkheid neemt, zowel voor zijn burgers als voor Europa in zijn geheel". Dat heeft Europees Commissaris Olli Rehn gezegd tijdens de voorstelling van de nieuwe Commissievoorstellen voor verdere economische integratie.

Olli Rehn en zijn woordvoerder hebben België - en dus de federale regeringsonderhandelaars - er de voorbije weken al meermaals aan herinnerd dat het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent van het bbp moet worden gebracht. De maatregelen die daarvoor moeten zorgen, moeten aangenomen zijn vóór het sixpack in werking treedt, het pakket van zes Europese wetten die het toezicht op de staatsfinanciën versterkt en sancties mogelijk maakt.

Rehn benadrukte dat hij de bepalingen van het sixpack "vanaf dag één" zal toepassen, maar hij zei dat het nog niet duidelijk is wanneer dat precies zal zijn. Ergens tussen midden december en 1 januari verschijnen de teksten in het officiële EU-publicatieblad, verduidelijkte Rehn, de exacte datum hangt af van het vertaal- en ander technisch werk dat momenteel wordt geleverd.

Ook al hebben de zes veelbesproken Europese aanbevelingen niet rechtstreeks iets met het sixpack te maken, herinnerde Rehn de onderhandelaars aan drie ervan: het begrotingstekort dient volgend jaar al stevig afgebouwd, mensen moeten langer aan het werk blijven en de systemen voor loononderhandelingen en loonindexering moeten hervormd worden. (Belga/INM)

Onze partners