‘België moet pensioenen verlagen’

© Thinkstock

Om de overheidsfinanciën te saneren, verlaagt België best de pensioenuitgaven, subsidies en werkloosheidsuitkeringen, zo zegt de OESO.

Een en ander blijkt uit een OESO-studie die de Nationale Bank aanhaalt in haar economisch tijdschrift, schrijven De Tijd, De Standaard, L’Echo en Le Soir.

Economen van de OESO onderzochten wat de impact is van verschillende soorten besparingen en belastingverhogingen op de economische activiteit en de inkomensgelijkheid. “Volgens de studie zijn de aanbevolen instrumenten waar bijna geen twijfel over bestaat, verlagingen van pensioenuitgaven, subsidies en werkloosheidsuitkeringen”, aldus de Nationale Bank. De pensioenuitgaven kunnen dalen om de duur van de loopbaan te verlengen. “Op lange termijn is het ook raadzaam de loonkosten en andere werkingskosten van de overheid te verlagen.

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, kondigde vrijdag aan dat België in vier jaar tijd 14 miljard euro moet besparen om de begrotingsdoelstellingen van de Hoge Raad van Financiën te halen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content