"België moet een land met vier deelstaten worden"

14/09/10 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Karl-Heinz Lambertz (PS), de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, volgt de match tussen de Vlamingen en Franstaligen met argusogen.

Want als er een akkoord uit de bus komt, moet hij zich naar Brussel reppen om ook voor de Duitstalige Gemeenschap het een en ander binnen te halen.

Karl-Heinz Lambertz: Ik ben ervan overtuigd dat het maximaal overhevelen van bevoegdheden de enige manier is om onze toekomst veilig te stellen. En alle verantwoordelijkheden die de andere deelstaten krijgen, willen wij zelf ook opnemen. De Duitstalige Gemeenschap moet een volwaardige component van de Belgische staat worden. Dus moet België op termijn een land worden met vier deelstaten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap.

Gelooft u dat de onderhandelaars dit keer een communautair compromis uit de brand zullen slepen?

Lambertz: Ik ben ervan overtuigd dat er uiteindelijk een oplossing zal worden gevonden binnen het Belgische staatsbestel, en daardoor zal ons land er in de toekomst heel anders uitzien.

Wordt Elio Di Rupo straks premier?

Lambertz: Ik hoop het. In dit stadium is alles nog mogelijk. De onderhandelingen zijn - min of meer - nog altijd bezig, want dit keer heeft niemand er echt de stekker uitgetrokken. Bovendien gaan de voorstellen die worden besproken al lichtjaren verder dan die uit 2007. Die komen dicht in de buurt van wat de Franstaligen bereid zijn om toe te geven maar is nog niet helemaal wat CD&V en de N-VA willen. Maar op dit moment wil niemand de onderhandelingen doen mislukken. Niemand.

Ook de N-VA niet?

Lambertz: Dat denk ik niet. Al kan er onderweg natuurlijk altijd een ongeval gebeuren waardoor België uiteindelijk ophoudt te bestaan. Maar dat lijkt me niet waarschijnlijk en het is zeker niet wat de meeste politici willen. Want de meerderheid van de Vlamingen, ook van de N-VA-kiezers, wil niet dat België barst. De partij die nu zo'n ongeval uitlokt en het einde van België inluidt, neemt dan ook een ontzettend groot electoraal risico. Ik ben er zeker van dat ook de top van de N-VA zich daar zeer goed van bewust is.

Vorige week beweerden een paar van uw partijgenoten nochtans dat de Franstaligen zich op het einde van België moeten voorbereiden.

Lambertz: Toen de N-VA de verkiezingen won, werd het scenario dat we op een dag buiten het Belgische staatsbestel verder zullen moeten leven natuurlijk een stuk realistischer. Dan is het toch logisch dat de Franstaligen over alternatieven gaan nadenken? Dat doe ik ook voor de Duitstalige Gemeenschap, hoor.

U hebt een plan klaar voor als België implodeert?

Lambertz: Natuurlijk. Houdt België op te bestaan, dan zullen de Duitstaligen zich tijdens een referendum over de verschillende mogelijkheden mogen uitspreken. We zouden bijvoorbeeld met het Waals Gewest kunnen verdergaan, bij een van onze buurlanden kunnen aansluiten of een onafhankelijke ministaat worden zoals Liechtenstein, Andorra en San Marino.

Ann Peuteman

Lees meer over:

Onze partners