België moet blijven sleutelen aan mensenrechten

02/05/11 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

De VN-mensenrechtenraad is tegelijk lovend en kritisch over hoe België met de mensenrechten omspringt. Het kan onder meer beter op het vlak van asiel en migratie en de bescherming van het kind.

België moet blijven sleutelen aan mensenrechten

© Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere beantwoordde voor de VN-mensenrechtenraad vragen over hoe ons land omgaat met de mensenrechten. Het gaat om een universeel periodiek onderzoek die alle leden elke 4 jaar moeten ondergaan.

De meeste leden hadden woorden van lof voor de Belgische aanpak op het vlak van de mensenrechten. Naast de constante inzet kreeg België een pluim voor de aanwezigheid van de minister in Genève, de betrokkenheid van het middenveld in de rapporten en de ratificatie van belangrijke internationale teksten

Aandachtspunten

Maar de Belgische minister kreeg ook enkele aandachtspunten mee. België moet een tandje bijsteken op het vlak van asiel en migratie, de gelijkheid tussen man en vrouw, de strijd tegen het racisme, de bescherming van de jeugd en de situatie in de gevangenissen.

De minister beloofde dat ons land in 2013 een tussentijds rapport zal voorstellen met daarin de vooruitgang op de aangehaalde werkpunten. (Belga/INM)

Onze partners