België mag Afghaans gezin niet terugsturen naar Duitsland: ‘Menswaardige opvang niet gegarandeerd’

Opvang voor vluchtelingen in de vroegere luchthaven Tempelhof, Berlijn. De foto dateert van december 2015 © reuters

“Een menswaardige opvang is er niet gegarandeerd.” Met dat argument heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen geoordeeld dat België een Afghaanse vrouw met vijf minderjarige kinderen niet mag terugsturen naar Duitsland.

Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg.

Het gezin had eerst asiel aangevraagd in Duitsland, en volgens een Europese Dublin-verordering kan het dan teruggestuurd worden. Duitsland ging daar ook mee akkoord. Maar de vrouw ging in beroep, omdat een menswaardige opvang voor de familie in Duitsland niet gegarandeerd zou zijn. De asielcentra zijn er overbevolkt, vrouwen en kinderen belanden in tenten of containers met beperkt sanitair en zonder enige vorm van privacy, argumenteerde haar advocaat.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft die argumentatie gevolgd, waardoor de asielaanvraag toch in België zal worden behandeld. Volgens de beroepsrechter heeft Vreemdelingenzaken niet goed gemotiveerd waarom het gezin in Duitsland geen risico zou lopen op een mensonwaardige of vernederende behandeling, schrijft De Standaard.

‘Zorgwekkend’

De uitspraak is koren op de molen van N-VA, die eerder al kloeg dat rechters het Europese asielbeleid onmogelijk maken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kondigde onlangs aan de Dublin-procedure te willen uitputten en streng te zullen toepassen. Hij wil asielzoekers zo snel mogelijk weer naar Griekenland terugsturen. Volgens Europa kan dat vanaf maart.

De Raad noemt die berichten “zorgwekkend”. “Enerzijds omdat niet onmiddellijk geweldige resultaten zichtbaar zijn van de inspanningen om de basisvoorwaarden in alle lidstaten te realiseren”, zegt persmagistraat Frédéric Tamborijn. “Anderzijds omdat Europese rechtspraak bijzonder kritisch is voor een blinde toepassing van het Dublin-systeem.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content