België krijgt slechte punten van Europa voor uitblijven van taxshift

25/11/14 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

De Europese Commissie merkt op dat België onvoldoende werk maakt van een grootschalige fiscale hervorming die de belastingdruk op arbeid verlicht.

België krijgt slechte punten van Europa voor uitblijven van taxshift

Pierre Moscovici, Europees Commissaris voor Economische en Financiële zaken, Belastingen en Douane-unie, en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. © Reuters

België maakt nog niet genoeg werk van een fiscale hervorming waarbij belastingen op arbeid deels worden verschoven naar andere domeinen. De kritiek staat in een werkdocument dat de Europese Commissie heeft opgemaakt in het kader van de beoordeling van de ontwerpbegroting voor volgend jaar.

Vrijdag publiceert de Commissie haar adviezen over de ontwerpbegrotingen voor 2015 die de eurolanden midden oktober hebben afgeleverd aan het Berlaymontgebouw. In een tussentijdse evaluatie liet de Commissie eind vorige maand al verstaan dat ze geen bijzonder ernstige ontsporingen van de Europese begrotingsregels heeft ontdekt. In dat geval kon de Commissie binnen drie weken een herziening eisen.

Dat er geen rode kaarten werden uitgedeeld, betekent niet dat het budgettaire huiswerk van de eurolanden aan alle kritiek zal ontsnappen. Voor zeven landen zouden risico's aangestipt worden. Dat geldt onder meer voor de oplopende Belgische staatsschuld, die volgens de laatste economische vooruitzichten van de Commissie volgend jaar piekt op meer dan 107 procent van het bbp.

Fiscale hervorming

De Standaard en Le Soir melden dat de Commissie ook opmerkt dat België onvoldoende werk maakt van een grootschalige fiscale hervorming die de belastingdruk op arbeid verlicht. Die kritiek op het uitblijven van zo'n taxshift staat in het werkdocument, zo wordt bevestigd. Het is overigens een nagel waar de Commissie al jaren op klopt in de economische aanbevelingen aan ons land.

De eurocommissarissen vergaderen dinsdag in Straatsburg een laatste keer over de nationale ontwerpbegrotingen. Vrijdag worden de adviezen per schriftelijke procedure goedgekeurd en nadien lichtten de eurocommissarissen Valdis Dombrovskis, Pierre Moscovici en Marianne Thyssen het werk toe aan de pers. Vervolgens buigen de ministers van Financiën zich over de adviezen en worden ze ook toegelicht in de nationale parlementen.

Het is de eerste keer dat de Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker de nationale ontwerpbegrotingen onder de loep neemt. De Commissie beschikt ook pas sinds vorig jaar over die bevoegdheid. Toen werden drie grote categorieën aangewend om de begrotingen te beoordelen: van "compliant" en "compliant but without any margin" over "broadly compliant" tot "risk of non-compliance". De Belgische begroting voor 2014 werd toen als "broadly compliant" bestempeld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners