België komt 7 miljard te kort

België moet de begroting van dit jaar bijsturen en 7 miljard euro vinden om de doelstellingen voor 2012 te halen.

Dat berekenden De Tijd en L’Echo op basis van de economische begroting van het Planbureau, dat zijn groeiprognose voor volgend jaar verlaagde van 2,2 tot 1,6 procent. De ramingen worden bevestigd in regeringskringen.

Het economisch budget dient als basis voor de begrotingsopmaak die volgende maand moet rond zijn. De saneringsoperatie die nu nodig blijkt, is groter dan de voorlopige ramingen die de voorbije weken circuleerden. Dat komt vooral door de snelle vertraging van de economische groei, een gevolg van de Europese schuldencrisis. Het Planbureau verlaagde daarop zijn groeiprognose voor 2012 van 2,2 tot 1,6 procent. De grootbanken zijn nog iets pessimistischer dan het Planbureau en gaan voor volgend jaar uit van een groei van 1,45 procent.

Lopende zaken kan moeilijk 7 miljard besparen

Volgend jaar moet het begrotingstekort teruggebracht worden tot 2,8 procent van het bbp. De besparingsoefening is in alle stilte in gang gezet door de regering-Leterme, maar de politieke knopen moeten normaal eind deze maand doorgehakt worden door de nieuwe regering. Voor een regering in lopende zaken is het alleszins niet vanzelfsprekend een besparingsoefening van 7 miljard euro door te voeren.

Leterme: ‘7 à 8 miljard euro te besparen’

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat België tussen de 7 en de 8 miljard euro zal moeten besparen om de doeltellingen van 2012 te behalen. Hij denkt dat 3 miljard euro kan gevonden worden via pijnloze maatregelen, die dus de portefeuille niet zullen treffen. Ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne sprak op de VRT-radio van een inspanning van 7 miljard euro.

Beiden zouden ze het ideaal vinden mocht de nieuw te vormen regering de nieuwe begroting opstellen. Leterme zal alleszins formateur Elio Di Rupo (PS) ontmoeten om de begroting te bespreken, waarvoor de voorbereidende werken al begonnen zijn in de ontslagnemende regering.

De premier vindt nog dat evenwichtige besparingsmaatregelen nodig zijn. Het goede groeiresultaat van ons land in 2011 is te danken aan de voorzorgsmaatregelen die aan de dag gelegd werden ten opzichte van consumenten en investeerders. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content