Karin Temmerman (SP.A)

‘België is ‘record’ rijker: langst levende kerncentrale in Europa’

Karin Temmerman (SP.A) Kamerlid SP.A

‘Doel 1 wordt vandaag stilgelegd, al is dat helaas maar tijdelijk’, schrijven Karin Temmerman en Peter Vanvelthoven (SP.A). ‘De regering-Michel ziet niet in dat kernenergie een recept uit het verleden is, dat gezinnen nodeloos de kosten opjaagt.’

Precies vandaag wordt Doel 1 na 40 jaar dienst stilgelegd. Helaas is dat maar tijdelijk. De regering-Michel besliste immers om de oudste kerncentrale van het land 10 jaar langer open te houden en zo een gedurfde, maar noodzakelijke ommekeer in ons energie-denken terug te draaien. Als het van SP.A afhangt, is de sluiting definitief. Kernenergie is een recept uit het verleden en jaagt de gezinnen in dit land nodeloos op kosten.

Door Doel 1 langer open te houden, kwam de regering-Michel terug op de beslissing van de regering-Di Rupo. Zo werd ons land meteen een record rijker: die van de langst levende kerncentrale in Europa. De sluiting – vastgelegd op 15 februari, vandaag – is dus maar voor even. Als het van de regering afhangt wel, als het van SP.A afhangt niet. Dit is een uitgelezen kans om de sleutels van Doel 1 definitief weg te gooien.

‘Ebola van de kernreactoren’

Maar helaas gaan we de verkeerde richting uit. Kernenergie is een recept uit het verleden. In plaats van de weg in te slaan van de toekomst, krijgen onze kinderen nu een extra lading kernafval op hun bord. Weg duurzaamheid, weg gezondheid maar ook weg veiligheid. Want hoeveel scheurtjes en lekken moeten er bijkomen vooraleer deze regering inziet dat we zo niet meer verder kunnen?

Vrijdag luidden kernenergiespecialisten nog aan de alarmbel na een nieuw onderzoek: het probleem met de scheurtjes is veel erger dan gedacht. Zo spraken ze zelfs over het ‘ebola van de kernreactoren.’ Wel, ebola moet je bestrijden met alle middelen die je hebt en in dit geval kan dat heel simpel: door kernreactoren te sluiten en nieuwe, duurzame energiebronnen aan te boren.

Onze veiligheid en gezondheid zijn primordiaal, maar daar houdt het helaas niet op. Doel 1 en anderen kerncentrales langer openhouden, vergt bovendien nieuwe investeringen die handenvol geld kosten. En wie gaat die hogere energiefactuur betalen? Juist, de gezinnen. Deze regering kiest niet alleen voor de duurste oplossing, maar schuift de rekening nog eens schaamteloos door ook. Ze jaagt de mensen nodeloos op kosten. Vergeet niet dat wij Belgen al de hoogste energiefactuur hebben in Europa.

Kernenergie

De cruciale vraag is dan waarom. Is het omdat deze regering per se een symbool wil? Is het omdat ze blind is voor de uitdagingen van de toekomst? Is het omdat ze opnieuw naar de pijpen wil dansen van een Franse energiereus die een monopolie heeft op de Belgische markt? Ik zoek me elke dag suf naar een goeie reden, maar die is er gewoon niet.

Terwijl de Belgische energiepolitiek stuurloos ronddobbert en de kernlobby haar in een wurggreep houdt, durven ze in het buitenland wel het roer drastisch om te draaien. Zo ziet de Duitse energiereus E.on geen toekomst meer in centrales gestookt met gas, kolen of kernenergie en concentreert ze zich nu volledig op groene energie en stroomnetten.

In Duitsland hebben ze begrepen dat kernenergie de energie van het verleden is. Ook wij hadden die klik gemaakt met de beslissing om Doel 1 te sluiten. Onze ‘Energiewende’ moedigde – zoals nu in Duitsland gebeurt – investeerders aan om de switch te maken naar groene, hernieuwbare én goedkopere energie. Die evolutie is nu abrupt afgebroken. Deze regering katapulteert ons op die manier weer naar het verleden en daar gaan onze kinderen helaas de rekening voor betalen: letterlijk en figuurlijk.

Karin Temmerman (SP.A) en Peter Vanvelthoven (SP.A)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content