'België is kwetsbaar voor cyberaanvallen'

20/06/12 om 05:19 - Bijgewerkt om 05:19

België heeft geen nationale strategie tegen cyberaanvallen, zegt Alain Winants, de baas van de staatsveiligheid. Bijgevolg staat de deur wijdopen voor sabotage.

Voor vijandige staten kan het eenvoudig zijn om via het internet de Belgische infrastructuur, economie en openbare veiligheid aan te vallen, zegt Alain Winants, de directeur-generaal van de Staatsveiligheid aan de krant Le Soir.

Volgens Winants hebben cyberaanvallers genoeg aan weinig meer dan Google om zich toegang te verschaffen tot de software die bijvoorbeeld windmolenparken, fabrieken of ziekenhuizen doet draaien.

Nationale strategie

Winants betreurt dat België in vergelijking met andere Europese landen achterop loopt in de strijd tegen cyberoorlogvoering. Landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben wel voldragen strategieën voor cybersecurity en de bijbehorende agentschappen, zegt hij.

Ook België moet zo'n agentschap hebben, vindt Winants. "We hebben een nationale strategie nodig en een structuur waarin we alle aspecten van de problematiek kunnen inpassen. Die structuur moet zich niet alleen bezighouden met het beveiligen van de kritische infrastructuur, maar ook een elektronisch veiligheidsbeleid ontwikkelen." (Belga/TV)

Onze partners