'België is klaar voor EU-voorzitterschap'

25/06/10 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Die boodschap gaf de federale regering vrijdag bij de voorstelling van het programma voor het voorzitterschap.

België is klaar voor het voorzitterschap van de Europese Unie. Die boodschap gaf ontslagnemend premier Yves Leterme vrijdag bij de voorstelling van het programma voor het Belgisch voorzitterschap.

Op 1 juli neemt België het voorzitterschap van de EU voor zes maanden over. Leterme benadrukte vrijdag het Europese profiel van België, dat vooral wil zorgen voor de nodige continuïteit in Europa.

De regeringsleider wees erop dat het programma gedurende twee jaar is voorbereid in samenwerking met de gemeenschappen en gewesten en dat het in de de Kamer de steun heeft van 130 van de 150 Kamerleden.

De politieke situatie, met momenteel een ontslagnemende regering, brengt het voorzitterschap niet in gedrang, zo werd herhaald op de persconferentie in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel (MR).

Prioriteiten

België wil tijdens het Europees voorzitterschap de invoering van het verdrag van Lissabon voortzetten.

Voorts maakt de regering van de financiële stabiliteit de topprioriteit. De oprichting van Europese toezichthouders en het uittekenen van een kader voor het beteugelen van hefboomfondsen zal onder het Belgisch voorzitterschap moeten gebeuren.

Volgens Leterme moeten die nieuwe Europese regels de mensen de zekerheid geven dat er geen onverantwoorde risico's worden genomen met hun spaargeld.

Ook de uitbouw van de Europese diplomatieke dienst, het gezamenlijk asielbeleid, de voorbereiding van de klimaattop in Cancun en een verschuiving naar duurzame groei behoren tot de Belgische prioriteiten bij het EU-voorzitterschap.

Vrijdag werd ook de officiële website van het Belgisch voorzitterschap - www.eutrio.be - onthuld.

Onze partners