België is het op zeven na welvarendste land van Europa

19/06/13 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

België heeft de op zeven na hoogste levensstandaard in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat over het bruto binnenlands product per hoofd uitgedrukt in koopkrachtstandaard.

België is het op zeven na welvarendste land van Europa

© Belga

De levensstandaard van de Belgen lag vorig jaar 19 procent boven het gemiddelde in de Europese Unie. Duitsland (+21 pct), Denemarken (+25 pct), Zweden (+28 pct), Nederland (+28 pct), Ierland (+29 pct), Oostenrijk (+31 pct) en Luxemburg (+171 pct) zijn nog welvarender.

Het cijfer van Luxemburg moet wel met een korrel zout genomen worden. De hoge score wordt mee veroorzaakt door de vele grensarbeiders in het Groothertogdom. Zij dragen wel bij tot het bbp, maar worden niet als inwoners geteld bij de berekening van het gemiddelde per inwoner.

Roemenië en Bulgarije

Onderaan de rangschikking bengelen Roemenië en Bulgarije. Die landen zitten meer dan 50 procent onder het EU-gemiddelde. Kroatië, dat in juli de 28ste lidstaat wordt, doet beter dan deze landen maar zit toch nog 39 procent onder het gemiddelde.

Cijfers van het bbp per hoofd worden onder meer gebruikt om de EU-structuurfondsen toe te wijzen. Regio's (en dus niet landen) waar het cijfer over een periode van drie jaar onder 75 procent van het EU-gemiddelde uitkomt, komen in aanmerking voor die steun. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners