‘België is geen wingewest voor Franse energiekapitalisten’

© belga

Volgens Kristof Calvo, Kamerlid voor Groen, mag België geen wingewest voor de Franse energiekapitalisten zijn. Dat zegt Calvo in een reactie op het bericht dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een onderzoek voert naar belastingontwijking bij Electrabel en zijn Franse moederbedrijf GDF Suez.

ADe kritiek van Calvo is gebaseerd op een vertrouwelijk rapport van energietoezichthouder CREG, waarin wordt blootgelegd dat GDF Suez zijn Belgische dochter Electrabel in 2012 minstens een half miljard euro te veel heeft aangerekend voor gas. Daardoor zijn volgens de CREG zowel de Belgische fiscus als de Belgische gemeenten zwaar benadeeld, of ‘gerold’ zoals bepaalde media zaterdagmorgen kopten.

‘Dubbel verlies voor België’

In 2012 was Electrabel voor de eerste keer voor zijn gasbevoorrading namelijk volledig afhankelijk van het Franse moederbedrijf. Maar de CREG ontdekte dat GDF Suez ver boven de gemiddelde marktprijs is gegaan en Electrabel zeker 500 miljoen euro te veel voor het gas heeft laten betalen. De energiewaakhond besluit bijgevolg dat dat een ‘dubbel verlies’ betekende voor België. Een eerste keer omdat Electrabels verkoopfiliaal amper belastingen betaalde in 2012. En een tweede keer omdat de steden en gemeenten, waarvan vier op de vijf aandeelhouder zijn van Electrabel Customer Solutions, geen dividend kregen.

Transparantie

“Door abnormaal hoge prijzen aan te rekenen voor het gas dat GDF Suez leverde aan Electrabel versluisde men zo 500 miljoen euro winst naar Frankrijk”, stelt Calvo vast. De politicus van Groen wil nu complete transparantie van dat gegeven. “De CREG en de BBI moeten dit van A tot Z onderzoeken en zo snel mogelijk alle informatie ter beschikking stellen aan het parlement.” Groen vraagt een extra bijeenkomst van de Kamercommissie Bedrijfsleven. “GDF Suez en Electrabel hebben lak aan de belangen van België, onze gezinnen en bedrijven. Maar toch blijft de regering Di Rupo het op akkoordjes gooien met hen in andere energiedossiers. Dat is toch onbegrijpelijk”, aldus Calvo.

‘Zwaar bedrog’

Calvo is niet de enige Belgische politicus die verbolgen reageert op het rapport van de CREG. Ook minister van Binnenlandse Aangelegenheden Bourgeois vraagt actie en transparantie. “Dit is zwaar bedrog dat moet worden rechtgezet. Het gaat om grote bedragen die niet uitgekeerd zijn aan de gemeenten. Als ik de periode 2009-2012 bekijk, dan gaat het in het slechtste jaar nog om 9 miljoen euro. In andere jaren ligt dat bedrag rond de 50 miljoen”, aldus Bourgeois. Volgens de minister is het niet aan hem maar aan de gemeenten om actie te ondernemen: “Zij zijn sterk genoeg en hebben voldoende kennis in huis. Zij moeten alle middelen die ze in huis hebben daartoe aanwenden, al zijn wij wel bereid om ondersteuning te bieden.”

GDF Suez ontkent

Ook het energiebedrijf zelf heeft een reactie klaar. GDF Suez meldt zaterdagmiddag verwonderd te zijn over de berichten in De Tijd en L’Echo. Het energiebedrijf ontkent in een persbericht formeel de inhoud van het artikel. GDF SUEZ voegt er overigens aan toe dat het geen kennis heeft van een eventueel onderzoek van de BBI. Als zo’n onderzoek zou geopend worden, toont het energiebedrijf zich bereid om daaraan mee te werken, luidt het nog. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content