België is een drugsparadijs

04/02/13 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

De kwaliteit van de drugs die in ons land aankomen, is erg goed. Bovendien fungeert België als draaischijf voor de drugshandel in Europa.

In België zijn illegale drugs goedkoop en van goede kwaliteit. Dat schrijven de Corelio-kranten op gezag van een rapport door Europol. "Berichten over een vermindering van het aanbod in bijvoorbeeld heroïne werden overal in Europa bevestigd, op uitzondering van België en Frankrijk. Daar bleef de drug beschikbaar", stelt het rapport.

Bovendien speelt België, naast Nederland, een erg grote rol in de verdeling van de verboden producten in Europa. Dat komt, zegt Europol, door een goed ontwikkelde transportinfrastructuur. Meer nog, volgens het rapport is België dé draaischijf voor drugshandel.

Distributiecentrum
Volgens het rapport blijft ons land een erg belangrijke speler als invoerpunt van cocaïne in Europa. Die drug was eerder al vaak verkrijgbaar op Belgische bodem. Het rapport schrijft die populariteit toe aan het feit dat België aan het begin van de ketting ligt langs waar de drug doorheen Europa reist. "Daarom heeft de drug een lage prijs en is ze nog van erg zuivere kwaliteit", zegt Europol. Bovendien is het nergens in Europa zo gemakkelijk om aan cocaïne te raken, al is het een prioriteit van de politie.

Maar intussen worden ook andere drugs populairder in ons land. Zo is ook voor cannabis ons land, samen met Nederland, hét Europese distributiecentrum. Dat zou mogelijk komen door de strengere wetgeving op de drug in Nederland, waardoor dealers en handelaars hun handeltje verhuizen naar ons land. Vooral op de straat zouden in ons land veel dealers actief zijn, omdat er coffee shops niet toegelaten zijn.

Andere drugs in opmars in ons land zijn synthetische drugs zoals amfetamines en xtc. (EA)

Lees meer over:

Onze partners