België helpt opnieuw christenen ontsnappen uit Syrië

21/12/15 om 07:24 - Bijgewerkt om 07:24

België heeft opnieuw in het grootste geheim 37 christenen helpen vluchten uit Syrië.

België helpt opnieuw christenen ontsnappen uit Syrië

© Belga

België heeft opnieuw in het grootste geheim 37 christenen helpen vluchten uit Syrië. Het gaat om gezinnen en ouderen uit de noordelijke regio al-Hasakah, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Deze zomer had België al 244 christenen gered uit de Syrische stad Aleppo. Nu is die operatie nog eens "in het klein" overgedaan, zo is bevestigd door het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Net als bij de vorige reddingsoperatie was ons land niet betrokken bij de praktische organisatie ervan. De ontsnapping van 37 christenen uit Syrië werd op touw gezet door de Syrisch-orthodoxe kerk.

Met de hulp van de lokale religieuze autoriteiten geraakten ze via Damascus tot in buurland Libanon. Daar ontvingen ze, na een screening door de Belgische veiligheidsdiensten, op de ambassade een visum.

Asiel aangevraagd

Vervolgens vlogen ze - op eigen kosten - naar Brussel. De geredde christenen hebben inmiddels asiel aangevraagd in ons land. Een deel van hen wordt opgevangen door de Syrisch-christelijke gemeenschap in ons land, de rest is ondergebracht in de bestaande asielcentra. (Belga/SD)

Onze partners