België heeft "boekhoudkundige meevaller" nodig om klimaatdoelen 2020 te halen

07/09/15 om 06:32 - Bijgewerkt om 06:32

Volgens federaal minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) kan België in 2020 nog de Europese klimaatdoelstelling halen, maar dan wel dankzij wat ze zelf een "boekhoudkundige meevaller" noemt.

België heeft "boekhoudkundige meevaller" nodig om klimaatdoelen 2020 te halen

© Belga

Dat schrijft De Standaard. Als België niet snel ingrijpt, zal het de klimaatdoelstelling die Europa oplegt tegen 2020 niet halen, bleek in het voorjaar nog tijdens een voorbereidende vergadering voor de klimaattop van Parijs. Vooral in de CO2-uitstoot en de energieconsumptie doet ons land het slecht.

Minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) erkent dat ook in een antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-kamerlid An Capoen, maar ze wijst tegelijk op een trucje waarmee België de officiële doelstelling wel kan halen. De voorbije jaren deed België het qua CO2-uitstoot immers beter dan verwacht, allicht een gevolg van de economische crisis. Voor de komende jaren zien de prognoses er veel slechter uit, maar aangezien de CO2-reductie wordt gemeten voor de hele periode 2013-2020, mag België de overschotten van de voorbije jaren gebruiken om de tekorten tegen 2020 te compenseren.

Marghem zegt te beseffen dat het slechts om een "boekhoudkundige meevaller" gaat, die het slechte resultaat van België niet uitveegt. Op langere termijn helpen dergelijke trucs ook niet meer. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners