België gaat zetelen in VN-mensenrechtenraad

28/10/15 om 20:49 - Bijgewerkt om 20:49

België krijgt van 2016 tot 2018 een zitje in de VN-mensenrechtenraad. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdag aangekondigd.

België gaat zetelen in VN-mensenrechtenraad

Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken © Belga

Het is de tweede keer dat België verkozen is om in deze raad te zetelen.

Minister Reynders spreekt van "een nieuwe uitdaging voor de Belgische diplomatie". Dat ons land 172 stemmen kreeg, weerspiegelt volgens hem alvast het internationale vertrouwen in de expertise en ervaring van de Belgische diplomatie in de VN en daarbuiten.

"België zal tijdens zijn driejarig mandaat in Genève blijven inzetten op voorrangsdossiers zoals de strijd tegen straffeloosheid, de afschaffing van de doodstraf, de vrouwen- en kinderrechten, het recht op vrije meningsuiting", aldus nog Reynders. "Ons land zal zich ook inzetten voor nog sterkere instellingen die de mensenrechten verdedigen, zoals het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN en regionale organisaties zoals de Raad van Europa of de Afrikaanse Unie."

Het eerste Belgische mandaat in de mensenrechtenraad dateert van de periode 2009-2012. België blijft ook kandidaat voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad in 2019 en 2020.

(Belga/RR)

Onze partners