'België gaat Palestina als staat erkennen'

03/12/14 om 04:21 - Bijgewerkt om 04:29

Binnen de regeringscoalitie is er een politiek akkoord om Palestina als staat te erkennen. Dat zou over niet te lange tijd gebeuren. Enkele weken geleden erkende Zweden Palestina.

'België gaat Palestina als staat erkennen'

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders en premier Michel © Belga

Dat melden Le Soir en De Standaard.

De vier regeringspartijen - MR, N-VA, Open Vld en CD&V - zullen binnenkort in het parlement een resolutie indienen én goedkeuren die de regering oproept om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen. De regering zal nota nemen van die aanbeveling en er gevolg aan geven, aldus Le Soir.

Op de vraag wanneer dat zal gebeuren, luidt het in regeringskringen dat 'dit niet te lang zal aanslepen'.

'Politiek proces herlanceren'

Volgens de tekst van de resolutie is het initiatief bedoeld om 'een politiek proces, inclusief onderhandelingen tussen Israël en Palestina, te herlanceren of te steunen'. België zou met zo'n erkenning het tweede land van de Europese Unie zijn dat op korte tijd die stap zet. Zweden besloot eind oktober Palestina te erkennen.

In andere Europese landen, zoals Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk, hebben de parlementen zich recent voor erkenning uitgesproken, maar daar ging het om vrijblijvende stemmingen - stemmingen die de regeringen niet bonden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners