België gaat kerncentrales aan stresstests onderwerpen

16/03/11 om 08:01 - Bijgewerkt om 08:01

Zolang de resultaten van die tests niet bekend zijn, zal de regering geen debat openen over de eventuele verlenging van de kerncentrales.

België gaat kerncentrales aan stresstests onderwerpen

© Belga

Het kernkabinet heeft dinsdagavond beslist de stresstests te laten uitvoeren om de veiligheid van onze kerncentrales na te gaan. Zolang de resultaten van die tests niet bekend zijn, zal de regering geen debat openen over de eventuele verlenging van de kerncentrales. Dat heeft minister van Energie Paul Magnette (PS) aangekondigd in het televisieprogramma Terzake.

Het kernkabinet boog zich samen met minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) en minister Magnette over de situatie in Japan.

Europa

Eerder op de dag raakte na afloop van een spoedbijeenkomst naar aanleiding van de nucleaire toestand in Japan bekend dat er over de hele Europese Unie stresstests komen van kerncentrales.

Hoewel de tests op vrijwillige basis gebeuren, besliste de regeringstop ze te zullen laten uitvoeren door onafhankelijke, internationale experts, op basis van een Europese methodologie.

Debat

Het is de bedoeling dat de resultaten eind 2011 op tafel liggen en dat ze zullen worden bekendgemaakt, zei Magnette. Hij voegde er aan toe dat er geen debat zal komen over de eventuele verlenging van de levensduur van de centrales zolang de resultaten niet bekend zijn.

De resultaten kunnen het debat objectiveren en minder emotioneel maken, aldus Magnette

Jodiumpillen

Minister Van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) verklaarde na afloop dat het kernkabinet de nodige beslissingen heeft genomen om op een efficiënte manier te kunnen ingrijpen indien nodig, bijvoorbeeld met de verdeling van jodiumpillen ter plaatse. Van een algemene repatriëring van landgenoten is nog geen sprake.

Onze partners