België en China werken samen op nucleair vlak

06/10/10 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

Beide landen hebben twee samenwerkingsakkoorden over de uitwisseling van nucleaire expertise ondertekend.

België en China werken samen op nucleair vlak

© EPA

België en China hebben woensdag twee samenwerkingsakkoorden ondertekend over de uitwisseling van nucleaire expertise. Dat gebeurde in aanwezigheid van premier Yves Leterme en zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao.

Als gevolg van de akkoorden kan het Myrrha-project (de nieuwe testreactor voor het Studiecentrum voor Kenenergie in Mol) rekenen op Chinese kennis. Het Chinese CNNC wordt ondersteuning beloofd voor de bouw van een pilootinstallatie voor de fabricage van MOX-brandstof in China .

Het eerste akkoord werd afgesloten tussen het Molse Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Chinese Academie voor Wetenschappen. Het tweede akkoord zorgt voor steun van Belgonucleaire, Tractebel Engineering en het SCK aan de pilootinstallatie voor MOX-brandstof. Dat zou op vrij korte termijn kunnen uitmonden in een commerciële overeenkomst.

Kritiek van Groen!

Oppositiepartij Groen! is niet te spreken over het samenwerkingsakkoord. Volgens Kamerlid Kristof Calvo mag een regering in lopende zaken een dergelijk akkoord niet afsluiten. 'De Chinese participatie aan het Myrrha-project is geen lopende zaak en absoluut niet dringend', aldus Calvo.

Groen! vindt het een slecht project dat de belastingbetaler veel geld gaat kosten op een moment dat het begrotingstekort groot is. De partij pleit voor investeren in duurzame energieprojecten.

Onze partners