België draaischijf van synthetische drugs

24/11/12 om 08:51 - Bijgewerkt om 08:51

Uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugverslaving blijkt dat er dit jaar 60 à 70 nieuwe drugs bijgekomen zijn. België is de draaischijf van de handel.

België draaischijf van synthetische drugs

© Thinkstock

De opmars van designerdrugs lijkt niet te stoppen. Uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugverslaving blijkt dat er tussen 2005 en 2011 164 nieuwe psychoactieve stoffen zijn gemeld. Dit jaar
komen er naar schatting nog 60 à 70 nieuwe drugs bij. België is de draaischijf van de handel.

Door een verouderde wetgeving in de meeste Europese landen zijn synthetische drugs legaal verkrijgbaar via het internet en is België zelfs uitgegroeid tot draaischijf voor deze drugsmarkt. Wetenschappers waarschuwen voor de mogelijke gevaren van de chemische stoffen. In het buitenland zijn er al verschillende doden gevallen na het gebruik van deze legale drugs.

Volksgezondheid komt daarom volgend jaar met een bijzondere wet op de proppen. In plaats van een eindeloze lijst op te stellen van verboden stoffen zullen de basisstructuur van de verschillende synthetische drugs en alle mogelijke afwijkingen verboden en strafbaar worden. De nieuwe wet zou de handel in de synthetische drugs in één klap moeten lamleggen. Ons land neemt met die nieuwe wet de voortrekkersrol in Europa. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners