België betaalt ziektekosten teruggekeerde Marokkanen en Turken met Belgisch pensioen

15/04/14 om 06:53 - Bijgewerkt om 06:53

België neemt voortaan de ziektekosten op zich van Turken en Marokkanen die een Belgisch pensioen hebben en naar hun thuisland terugkeren.

België betaalt ziektekosten teruggekeerde Marokkanen en Turken met Belgisch pensioen

Marokko © Getty Images/iStockphoto

België neemt voortaan de ziektekosten op zich van Turken en Marokkanen die een Belgisch pensioen hebben en naar hun thuisland terugkeren. Dat schrijft De Standaard.

België heeft in de afgelopen weken nieuwe verdragen over de sociale zekerheid afgesloten met Marokko en Turkije. Het belangrijkste gevolg is dat Marokkanen en Turken die na een loopbaan in ons land met een Belgisch pensioen terugkeren naar hun thuisland, daar recht hebben op lokale ­gezondheidszorg. De kosten daarvan zal de Belgische staat dragen.

Dezelfde regeling geldt voor ­Belgen die met hun Belgisch pensioen in die landen gaan wonen of er een bepaalde periode verblijven.

Marokko en Turkije nemen dan weer de ziekte­kosten van landgenoten die in Marokko of Turkije aan de slag waren, daar met pensioen gingen en nadien naar ons land ­terugkeerden, op zich.

Geïnspireerd op verdragen met EU-landen

Minister van Sociale Zaken, ­Laurette Onkelinx (PS), zegt dat de verdragen geïnspireerd zijn op wat onder EU-landen geldt. Met Turkije bestond de regeling al voor mensen die een pensioen als werknemer hadden opgebouwd. In Marokko was er tot voor kort helemaal geen ziekteverzekering en gold de regeling dus voor niemand. Wie met een Belgisch pensioen naar daar trok, betaalde hier wel 3,5 procent 'bijdrage voor de ziekteverzekering', maar kreeg daarvoor niets terug.

Laurette Onkelinx (PS)

Laurette Onkelinx (PS) © Belga

In Turkije verblijven 7.500 mensen met een Belgisch pensioen, in Marokko gaat het om 5.500 mensen. Hoeveel daarvan teruggekeerde Marokkanen of Turken zijn, is onbekend. (Belga/SD)

Onze partners