België bereid om voorzitterschap EU op zich te nemen in plaats van Britten

© AFP

Als dat nodig blijkt te zijn, is België bereid om het voorzitterschap van de Europese Unie voor de tweede semester van 2017 op zich te nemen in de plaats van het Verenigd Koninkrijk, aangezien dat dan normaal gezien volop in de onderhandelingen over een brexit zit.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd aan Belga.

Het idee werd voor het eerst geopperd tijdens de Navo-top vorige week in Warschau. ‘Mijn Estse collega is mij komen vragen of het waar was dat we van plan waren om het voorzitterschap op ons te nemen’, verklaart Reynders. Het scenario was duidelijk al aan bod gekomen binnen de Europese instellingen. Na overleg met de regering, heeft Reynders in de marge van de Aziatisch-Europese Vergadering (Asem) in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, de gelegenheid gehad om de mogelijkheid met zijn Europese collega’s en de leiders van de Europese instellingen te bespreken.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-president Donald Tusk staan positief tegenover een eventueel Belgisch voorzitterschap, klinkt het.

Een bijkomend voorzitterschap in 2017 zou geen grote kosten met zich meebrengen, omdat daarvoor gewoon de gebouwen de EU gebruikt kunnen worden.

België was eerder al voorzitter in 2001 en 2010, de volgende termijn was voor 2024 voorzien. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content