België behoudt twee helikopters in Mali

© Belga

Het kernkabinet heeft beslist om twee medische helikopters in Mali te behouden en om een “proportionele” bijdrage te leveren aan de bescherming van de opleiders in het land.

Na afloop van de Franse operatie Serval in Mali zal België twee medische helikopters in het Afrikaanse land behouden in het kader van de Europese trainingsmissie van het Malinese leger.

De toestellen zijn actief vanop de luchthaven van Sevaré, op zowat 600 kilometer ten noordoosten van Bamako, en er is een veertigtal militairen aan verbonden. Volgens een Europese diplomatieke bron zijn ze “cruciaal” voor de medische steun aan de trainingsmissie van het Malinese leger.

Ons land is ook bereid een “proportionele” bijdrage te leveren aan de bescherming van de opleiders.

Europese trainingsmissie in Mali

De beslissing volgt op de brief die de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid Catherine Ashton naar de Belgische autoriteiten stuurde en waarin ze om een deelname aan de Europese trainingsmissie in Mali vroeg.

Mogelijk vindt de lancering plaats tijdens een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Aan de missie zouden 500 manschappen deelnemen.

Operatie Serval ging op 11 januari van start in de strijd tegen de gewapende groeperingen die het noorden van het land bezetten. De twee C-130’s die ons land ter beschikking stelde van het Franse leger, zullen hun missie beëindigen rond 15 maart.

De interkabinettenwerkgroep die moet toezien op het naleven van de operationele en financiële modaliteiten van de deelname aan operatie Serval, zal wekelijks blijven vergaderen om ook de Europese missie in Mali op te volgen.

Democratiseringsproces

Groen vraagt ondertussen ook aandacht voor het democratiseringsproces. “We stellen vast dat de regering zeer ijverig is om troepen te sturen. We vragen dat ze evenveel ijver aan de dag legt op politiek vlak en voor het democratiseringsproces in Mali”, aldus Kamerlid Wouter De Vriendt.

Het Kamerlid verwijst ook naar de VN-resolutie over Mali en wil weten of minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en van Defensie Pieter De Crem zullen aandringen op haar uitvoering. “Ons land mag iets meer ambitie hebben dan de beste leerling uit de NAVO-klas te zijn. We moeten ook blijven hameren op een politieke oplossing”, luidt het.

De Vriendt betreurt ook dat er in het parlement geen evaluatie heeft plaatsgevonden van de militaire interventie tot nu toe. “Als je nu de militaire deelname verder versterkt, is een evaluatie in het parlement het minste dat er moet gebeuren”, besluit hij. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content