Belgian Pride: van homohuwelijk tot doodstraf voor homo’s

Terwijl tienduizenden homo’s en lesbiennes door de straten van Brussel trekken, wordt het eerste dodelijk slachtoffer van gaybashing in ons land herdacht. Tegelijkertijd staan homohuwelijken weer overal op de agenda.

De traditionele parade van de Belgian Pride, die voor de zeventiende maal door hartje Brussel trok, heeft 50.000 mensen op de been gebracht. Dat meldt de Brusselse lokale politie.

De Belgian Pride is het jaarlijkse evenement van de LGBTQI-beweging (Lesbians, Gay, Bisexuals, Transgender, Queer, Intersexuals), dat dit jaar als slogan “Visible Citizens. I want to be! … Do you?” draagt.

Die slogan is bedoeld om de politieke wereld te interpelleren, in de aanloop naar de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen van oktober. “We willen het hele jaar zichtbaar zijn en niet alleen ter gelegenheid van de Belgian Pride”, zeggen de organisatoren. “Daarom vragen we de kandidaten specifieke maatregelen op te nemen in hun programma en een duidelijk standpunt in te nemen over de LGBTQI-materie.”

De Belgian Pride is reeds jaren een sterke motor voor de verbetering van de rechten van de LGBTQI-gemeenschap maar de recente homofobe incidenten hebben volgens de organisatoren aangetoond dat er nog flink wat werk aan de winkel is. Daarom werd bij het begin en aan het eind van de parade telkens een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van dergelijke incidenten. Die minuut werd aan het begin van de stoet gevolgd door een “schreeuw tegen de homofobie”.

Nieuw dit jaar op de Pride zijn de vzw Rainbowcops, die de LGBTQI-personen binnen de politie verenigen en de activisten van de African Pride, die concrete hulpinitiatieven organiseren voor landen waar homoseksualiteit nog als misdaad beschouwd wordt.

Nadat de Amerikaanse president Barack Obama zich uitsprak voor same sex marriage is het homohuwelijk een campagne item geworden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Evengoed is het homohuwelijk nu weer onderwerp van debat in landen waar mensen van hetzelfde geslacht nog niet mogen trouwen. Tot in het jaar 2.000 was het homohuwelijk in heel de wereld nog onbestaande.

Nu zijn er nog maar 10 landen die het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd hebben. Daarnaast bestaat het homohuwelijk in een aantal staten in Mexico en de Verenigde Staten.

In april 2001 was Nederland het eerste land in de wereld waar holebi’s voor de wet met elkaar mochten trouwen. In België bestaat het homohuwelijk sinds februari 2003.

Dit zijn de landen waar het homohuwelijk op dit moment gelegaliseerd is:

– Nederland

– België

– Spanje

– Canada

– Zuid-Afrika

– Noorwegen

– Zweden

– Portugal

– IJsland

– Argentinië

In vele andere landen is het homohuwelijk bespreekbaar (de Britse premier David Cameron toont zich een voorstander) en is het waarschijnlijk dat het gelegaliseerd wordt.

Doodstraf

Tegelijkertijd zijn er 76 landen in de wereld waar homoseksuele relaties nog altijd strafbaar zijn. In vijf landen wordt homoseksualiteit bestraft met de doodstraf. Dat blijkt uit een rapport uit 2011 van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association.

Bovendien worden homo’s en lesbiennes in tal van landen aangevallen en aangerand omwille van hun seksuele geaardheid. In Zuid-Afrika, waar het homo-huwelijk gelegaliseerd is, zijn ‘correctieve verkrachtingen’ een veel voorkomend verschijnsel.

En in ons land is vorige maand een jonge homoseksueel doodgeslagen. Een dertiger uit Luik werd het slachtoffer van gaybashing. Het homofoob geweld is dit jaar het thema van de Belgian Pride, een optocht van tienduizenden holebi’s door Brussel. De optocht begon met 1 minuut stilte voor het dodelijk slachtoffer. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content