Belgen naar Syrië: ‘Meer erkende moskeeën kunnen radicalisering tegengaan’

© Belga

Mohamed Achaibi van de moslimexecutieve vraagt dat werk gemaakt wordt van meer erkende moskeeën om de radicalisering aan te pakken. Bart Somers vraagt een expertisecentrum .

In De Zevende Dag werd het fenomeen van de Belgische jongeren die naar het Syrische front trekken, aangesneden met professor Internationale Politiek en terrorisme-expert Hendrik Coolsaet (UGent), Mohamed Achaibi van de moslimexecutieve, burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) en Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Mohamed Achaibi van de moslimexecutieve waarschuwde voor paniekzaaien: “We moeten de veiligheidsdiensten het werk laten doen, zij zijn het best geplaatst.” UGent-professor Internationale Politiek en expert inzake terrorisme Hendrik Coolsaet zei dat er geen grootschalige, jihadistische rekrutering is: “Dat is voorbij. Het is zo gemakkelijk om naar Syrië te gaan. Vandaag is er geen rekrutering meer op een grote schaal, zoals dat 10 jaar geleden gebeurde. Jongeren gaan in de eerste plaats naar Syrië omdat daar onrechtvaardigheid geschiedt en omdat ze er iets denken aan te kunnen doen. Zij zijn het slachtoffer, want ze worden gebruikt als kanonnenvlees.”

Bart Somers: ‘Expertisecentrum nodig voor burgemeesters’

Bart Somers (Open VLD), burgemeester van Mechelen, vraagt meer middelen voor de lokale overheden om het probleem van de radicalisering aan te pakken. “We moeten dat probleem ernstig nemen. Er is een verschil tussen wat de veiligheidsdiensten weten en wij, op het terrein. De doorstroming van informatie loopt niet goed. We zouden meer moeten krijgen dan namen, die we nog niet gekregen hebben overigens.”

Somers heeft gevraagd aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) om een expertisecentrum op te richten waarbinnen burgemeesters geïnformeerd worden over radicalisering. “We hebben een aanpak nodig die repressief en preventief werkt. Nu hebben wij burgemeesters ook de middelen niet.” Een goed idee, aldus Mohamed Achaibi van de moslimexecutieve: “Wat de moskeeën betreft, is dit een nieuw fenomeen. Daarom is zo’n expertisecentrum een goed idee.”

Hendrik Coolsaet: ‘De strijders die naar Syrië trekken, zijn niet per definitie geradicaliseerde jongeren’

Volgens Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter “wil de overheid bepaalde zaken niet weten. De overheid grijpt niet in tijdens het proces van radicalisering. In Groot-Brittannië grijpt men sneller in, en herintegreert men die jongeren. Het fundamenteel probleem is de radicalisering van de islam.” Dewinter noemde ook nog Mohammed, de grondlegger van de islam, “de eerste salafistische jihadist”. Volgens de extreemrechtse politicus doen de jongeren die naar Syrië gaan vechten niets anders dan “zijn voorbeeld volgen.”

Expert Coolsaet bestrijdt de these van de godsdienst. De strijders die naar Syrië trekken, zijn niet per definitie geradicaliseerde jongeren, klinkt het. “Er is een klein deel jihadisten, die erg goed weten wat ze doen. De grote meerderheid gaat daar echter naartoe omwille van een rechtvaardigheidsgevoel. Het heeft te maken met een morele grondhouding, namelijk onrecht. Meer dan met godsdienst.”

Achaibi: ‘Werk maken van meer erkende moskeeën’

Mohamed Achaibi: “Iedereen krijgt er mee te maken, ook de moskeeën. We moeten echt eens nadenken hoe we dat kunnen aanpakken. De moslimexecutieve heeft noch de middelen, noch de mandaten om dit aan te pakken. Wij zijn verantwoordelijk voor de erkende imams en moskeeën. Met hen is een directe link. We moeten werk maken van meer erkenning van de moskeeën, zodat er een werkzame structuur is. Nu al leiden we imams op, geven we ze een vorming. Zo voorkomen we dat jongeren die keuzes maken.”

Volgens Somers is er wel een wettelijk kader. “In ons land is een radicale mening niet verboden, dat geldt ook voor meneer Dewinter. Wel het oproepen tot geweld is verboden. Dit probleem is van alle tijden, vroeger riep men op om de IRA te steunen. Het wordt weldegelijk opgevolgd, door de taskforce. Maar als burgemeester moet ik van die taskforce informatie krijgen en daar iets mee kunnen doen.”

Professor Coolsaet benadrukte dat dit een complexe zaak is: “In andere landen maakt men een cruciaal onderscheid tussen deradicaliseren, ontzettend moeilijk, en hen afhouden van het gewelddadige pad. Dat is het belangrijke punt. We moeten niet de illusie hebben om te denken dat we zullen weten waarom ze vertrokken zijn. Een individueel heden heeft hen naar daar gebracht, een individuele aanpak moet hen terugbrengen.” Somers ziet daarbij een taak voor de lokale overheden: “We kunnen dit niet aanpakken vanuit Brussel. We moeten samenzitten met de VDAB, de school, de politie, door veiligheidsdiensten. We moeten niet enkel een zachte aanpak hanteren. Die jongeren maken een fout door te gaan vechten, ze moeten op die individuele verantwoordelijkheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content