Belgen kiezen steeds meer voor crematie

27/10/12 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

Voor het eerst zullen er in België meer crematies dan begrafenissen plaatsvinden. Dat stelt de nationale federatie van begrafenisondernemers.

Belgen kiezen steeds meer voor crematie

© Belga

Vorig jaar vonden er in ons land 51.972 crematies plaats, goed voor 48,75 procent van het aantal uitvaarten. Dit jaar is dat voor het eerst meer dan 50 procent, zo staat zaterdag in Gazet van Antwerpen.

"Wij verwachten dat het aantal crematies 51 tot 52 procent van het totale aantal uitvaarten zal bedragen", zegt Johan Dexters, voorzitter van de nationale federatie van begrafenisondernemers. Hij houdt daarbij ook rekening met de honderden crematies die vanuit de grensstreek in Nederland plaatsvinden.

Stad vs. platteland

Er zijn wel grote regionale verschillen. De ongelijkheid tussen stad en platteland blijft groot. In stedelijke omgevingen staan crematies al gemakkelijk voor 80 procent van het aantal uitvaarten.

Verklaringen voor de stijging van het aantal crematies zijn de terugval van het kerkhofbezoek, het wegvallen van het taboe en het stijgende aantal seculiere begrafenissen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners