Belgacom en NMBS counteren Yvan Mayeur

Belgacom en de NMBS zijn erg boos over de uitspraken van Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS). Zijn beschuldigingen in verband met racisme raken kant noch wal, luidt het in een reactie.

Volksvertegenwoordiger en Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur zei vorige week in Knack dat er bij de NMBS en bij Belgacom abnormaal weinig Brusselaars werken. Bij de NMBS zijn er, aldus Mayeur ‘amper 4 procent’ Brusselaars aan het werk, en bij Belgacom zou de situatie niet veel beter zijn. Mayeur schreef dit toe aan racisme in het personeelsbeleid van die bedrijven. ‘De grote bedrijven van dit land moeten hun deuren openen voor jonge Brusselaars. Je kunt hen niet de toegang tot werk ontzeggen omdat ze Mohammed heten. Men moet aanvaarden dat Mohammed voortaan een Belgische voornaam is’, aldus Mayeur.

Zowel de NMBS-holding als Belgacom reageert boos op die uitspraken. ‘Ons van racisme beschuldigen is totaal uit de lucht gegrepen’, zegt Jan Margot van de persdienst van Belgacom. ‘Wij tillen hier zwaar aan.’ Margot zegt dat 8 procent van alle Belgacommedewerkers uit Brussel komt, en dat van de 7480 medewerkers die in het Brussels Gewest zelf aan de slag zijn ‘maar liefst 16 procent’ uit Brussel komt.

Bij de 421 nieuwe medewerkers die Belgacom de voorbije twaalf maanden in dienst nam, zijn er 158 Brusselaars, ‘onder wie 59 met een voornaam die zou kunnen wijzen op een andere afkomst’, aldus Margot. Voorts benadrukt hij dat Belgacom juist veel moeite doet om de diversiteit op de werkvloer te bevorderen, met ‘interculturele trainingen, opleidingen en workshops, onder meer om kansarme jongeren uit Molenbeek te helpen solliciteren’, en dat het bedrijf voor die inspanningen door de federale overheid met een zogenaamd diversiteitslabel is beloond.

Bij de NMBS, ook in het bezit van zo’n diversiteitslabel, klinkt eenzelfde geluid. Leen Uyterhoeven, woordvoerster van de NMBS-holding, wijst er ook op dat de NMBS personeelsleden ‘van diverse origine’ in dienst heeft en dat de NMBS-groep ‘grote inspanningen doet op de Brusselse arbeidsmarkt, in nauwe samenwerking met de Brusselse instanties’.

‘De NMBS zou niet liever willen dan Brusselse werkzoekenden welkom heten’, vervolgt Uyterhoeven. Alleen is geschikt personeel vinden in Brussel kennelijk niet eenvoudig. ‘De voorbije maanden voerden we campagne in Brussel met vacatures voor technici elektromechanica en voor treinbestuurders. Helaas blijken weinig Brusselaars over een (geschikt) diploma te beschikken’, zegt Uyterhoeven. Met racisme heeft dat volgens Uyterhoeven niets te maken. ‘Wij mogen wettelijk natuurlijk alleen mensen met de Belgische of met een Europese nationaliteit in dienst nemen,’ aldus Uyterhoeven, ‘maar die maken allemaal evenveel kans, ongeacht hun voornaam.’

Han Renard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content