Belg werkt pas vanaf 14 juni voor zichzelf

© Thinkstock

Tax Freedom Day valt in België later dan ooit. Dit jaar begint de Belgische burger pas vanaf 14 juni voor zichzelf te werken. Tot dan gaat zijn loon integraal naar de staatskas.

Tax Freedom Day, de symbolische dag waarop een burger al zijn fiscale verplichtingen heeft afgelost en voor zichzelf begint te werken, valt dit jaar in België op 14 juni. Dat is later dan ooit tevoren, zo luidt het bij consultantbureau PwC. In 2011 lag de Tax Freedom Day op 10 juni en de jaren voordien op 8 juni.

Belastingdruk

PwC merkt op dat de belastingdruk de laatste jaren sterk is toegenomen. In de voorbije dertig jaar was die nooit zo hoog. België staat daarmee in de top drie van de zwaarst belaste landen in de Europese Unie. Enkel Denemarken en Zweden gaan aan ons land vooraf. “In de afgelopen 30 jaar lag de belastingdruk altijd tussen de 40% en 45% van ons BBP”, zegt Frank Dierckx van het PwC. “Maar de magische grens van 45% hadden we tot nu toe nog nooit overschreden.”

Die toename doet vragen rijzen over de zogeheten besparingen van de regering. Het lijkt er eerder op dat ze naar nieuwe inkomsten heeft gezocht, in plaats van de uitgaven terug te dringen. “De uitgaven stijgen inderdaad: van 53,3% van het BBP in 2011 tot 54% in 2012”, aldus Dierckx.

Context

Dierckx benadrukt dat de Tax Freedom Day geen pleidooi is tegen belastingen. “Belastingen zijn nodig voor de organisatie van een samenleving. De belastingbetaler krijgt daar heel wat voor in ruil op vlak van bijvoorbeeld onderwijs en sociale zekerheid.” PwC wil enkel een objectieve vergelijking maken tussen verschillende landen.

En uit de vergelijking met de omringende landen die een gelijkaardige economie hebben, blijkt dat het verschil groot is. “In Luxemburg en Nederland valt de Tax Freedom Day op respectievelijk 20 en 23 mei”, zegt Dierckx. “Hun economie is duidelijk veel efficiënter.”

Mocht de Tax Freedom Day in België op dezelfde dag vallen als in Nederland, dan zou de overheid 23 miljard euro minder kunnen innen. “De huidige Belgische belastingdruk laat dus weinig ruimte voor verdere belastingverhogingen”, waarschuwt Dierckx.

Besparen en hervormen In het rapport zegt PwC dat meer besparen een van de mogelijke oplossingen is. Een belastingverhoging zou de belastingdruk enkel onaanvaardbaar hoog maken. Ter illustratie: in 2012 groeit het BBP waarschijnlijk met 10 miljard euro en de overheid haalt daar 9 miljard euro af. “Ze neemt nu al zo goed als alles af van wat er extra geproduceerd wordt”, besluit Dierckx.

Om te besparen moet de overheid efficiënter worden, aldus het PwC. Uit een rapport van de Wereldbank over de efficiëntie van de regering blijkt immers dat ons land in vergelijking met 23 OESO-landen op de 13e plaats staat, terwijl België het zesde grootste budget heeft. De OESO heeft daarop mogelijke besparingen voorgesteld voor meer dan 33 miljard euro, zonder negatieve impact op de economie.

Behalve besparen, zou de regering het belastingsysteem moeten hervormen. “Belastingen zijn een van de laatste economische middelen die een overheid heeft”, zegt Dierckx. “Ze moet nagaan welke hervormingen het meest efficiënt zijn om de budgettaire situatie onder controle te krijgen.” Hij legt ook nadruk op de noodzaak van een fiscaal systeem dat nieuwe investeringen aantrekt. Bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn al langer met die oefening bezig. (Belga/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content