Belg moet details over buitenlandse bankrekening melden aan Nationale Bank

05/04/14 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:15

Ongeveer honderdduizend Belgen met een buitenlandse bankrekening zullen het nummer, de instelling en het land van de rekening aan het centraal meldpunt van de Nationale Bank van België (NBB) moeten doorspelen. Dat is het gevolg van een amendement dat groen licht heeft gekregen in de Kamer, meldt De Tijd.

Belg moet details over buitenlandse bankrekening melden aan Nationale Bank

© reuters

Alle belastingplichtigen die in de aanslagjaren 2012, 2013 of 2014 in hun aangifte melding maakten van een buitenlandse rekening, mogen vanaf 1 november 2014 een brief van de fiscus verwachten. Volgens cijfers van de FOD Financiën waren dat in het aanslagjaar 2012 96.254 Belgen. In de brief worden ze uitgenodigd de extra gegevens van de buitenlandse rekening aan de Nationale Bank door te spelen.

Met die informatie wordt de databank van de Nationale Bank uitgebreid. Op dit moment telt die databank al de rekeningnummers van 45 miljoen Belgische bankrekeningen. De informatie waarover de NBB beschikt komt van de Belgische banken.

Volgens De Tijd leidde het centrale meldpunt de voorbije maanden tot heel wat ongerustheid bij belastingplichtigen, omdat de fiscus de gegevens vanaf 1 mei kan raadplegen. De fiscus mag dat evenwel enkel doen onder zeer strikte voorwaarden. Bovendien bevat de databank geen informatie over de bedragen op de rekeningen. 'Dat maakt dat er nog absoluut geen sprake is van een vermogenskadaster', zegt Filip Smet, advocaat bij Tiberghien aan De Tijd. (BO)

Onze partners